Ειδησεογραφικό site

Βορίδης κατά Λοβέρδου: Δεν μπορεί να λέει κάποιος όχι σε αυτά που έχουμε ψηφίσει

29


Στην αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και στην «εξυγίανση» των σημείων  διαφθοράς στο ΕΣΥ θα επικεντρωθεί ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

«Το σύστημα έχει τρύπα. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στο κομμάτι της διαχείρισης στα δημόσια νοσοκομεία» είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός.

«Το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία έχει βελτιωθεί. Ξέρουμε πια τι αγοράζουν τα νοσοκομεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δύο κενά: ότι στις αποθήκες δεν είναι σωστά καταγεγραμμένο το υλικό που υπάρχει και κυρίως ότι δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης για το τι «βγαίνει» από τις αποθήκες.

Υπάρχουν ακόμα εστίες σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Ενώ δαπανώνται χρήματα, έχουμε κάποιες ελλείψεις» ανέφερε ο κ. Βορίδης, φέρνοντας το πιο κοινότυπο παράδειγμα – αποτελεί και την πιο μεγάλη «πληγή» της καθημερινότητας των νοσοκομείων- με τα σεντόνια και παρεμφερή ευτελή μεν αναγκαία δε υλικά: «μπορεί να έχουμε προμηθευτεί πρόσφατα σεντόνια και να έχουν χαθεί τα σεντόνια, με αποτέλεσμα να ζητάνε από τους ασθενείς να φέρουν τα δικά τους» είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με την λειτουργία των μονάδων υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ο νέος επικεφαλής του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι «το ΠΕΔΥ έχει ακόμα πολύ δουλειά. Για την πλήρη λειτουργία του πρέπει να εκδοθούν 49 υπουργικές αποφάσεις, να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση και να αντιμετωπιστούν τα κενά στη στελέχωσή του».

Για το θέμα των ανασφάλιστων ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το θέμα της νοσηλείας τους έχει ολοκληρωθεί με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο προκάτοχός του – σχολιάζοντας μάλιστα «πόσο καλά έκανε τη δουλειά του» –  και προανήγγειλε άλλη υπουργική απόφαση για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια που επεφύλαξε για τα έργα και τις ημέρες του φίλου και συναγωνιστή του Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας άφησε έντονες αιχμές για έναν άλλο πρώην υπουργό Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος βρέθηκε στο «στόχαστρο» του κ. Βορίδη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις άλλων υπουργών που τείνουν να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική πολιτική, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Δεν μπορεί να λέει κάποιος όχι σε αυτά που έχουμε ψηφίσει, μπορεί να λέει να δούμε πως θα τα εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε κυβερνητική αλλαγή, ανασχηματισμός έγινε. Ο νέος υπουργός δεν μπορεί να ανατρέπει όσα έκανε ο προηγούμενος», είπε ο κ. Μ. Βορίδης.

Τέλος, σε ερώτηση αν «ενθουσιάστηκε» με τα καθήκοντα του υπουργού Υγείας ο κ. Βορίδης χαμογελώντας είπε ότι «σίγουρα δεν αισθάνθηκα πανευτυχής κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ευτυχισμένος θα ήταν μόνο εκείνος που θα είχε άγνοια κινδύνου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.