Ειδησεογραφικό site

ΒΙΝΤΕΟ – Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν πιστεύει στο Μνημόνιο – Δεν θα τον στηρίξω αλλά ελπίζω να παραμείνουμε φίλοι

61

 

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNBC το πρωί. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι δεν στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. «Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική», είπε σχετικά. «Του εύχομαι τα καλύτερα και εξακολουθώ να τον θεωρώ φίλο μου», έσπευσε να συμπληρώσει.

Μάλιστα σε σχετική παρατήρηση των παρουσιαστών εάν αυτή η πολιτική διαφωνία έχει ως κόστος και τη φιλία τους, ο ίδιος απάντησε: «ελπίζω ότι η φιλία μας θα διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο».

Σε εκείνο το σημείο πάντως έσπευσε να χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό «εξαιρετικό πολιτικό», σημειώνοντας μάλιστα πως «έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε πραγματικό ηγέτη».

«Τοξική κατάσταση»

Ωστόσο σημείωσε πως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα «είναι τόσο τοξική – με το οικονομικό και πολιτικό σύστημα σε κατάρρευση, με μία πολιτική δανεισμού αδιέξοδη – που είναι δύσκολο ένας πολιτικός να σταθεί στις πιέσεις».

 

Όπως τόνισε μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να λυθεί το ζήτημα του χρέους και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τότε «η Ελλάδα θα παραμένει ένα ναρκοπέδιο».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως καταδικασμένη να αποτύχει τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές και το τρίτο μνημόνιο, καθώς συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική, που αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία. Σύμφωνα με τον ιδιο πρώτα πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους και μετά να τεθούν στόχοι δημοσιονομικοί. «Αργότερα θεραπεύεις τις τράπεζες και τελικά φθάνεις να αναδιαμορφώσεις την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό που κάνουν και πάλι είναι να θέτουν δημοσιονομικούς στόχους που δημιουργούν μεγαλύτερα βάρη, αφήνοντας την ουσία του χρέους, έξω απ’ τη συζήτηση μεταθέτοντας την για αργότερα ενώ αυτή είναι η βάση ανάπτυξης ενός βιώσιμου σχεδίου».

Για αυτό και σύμφωνα με τον ίδιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι η μόνη λύση απέναντι σε αυτή την προοπτική είναι η πρόσκαιρη έξοδος της Ελλάδας απ’ το ευρώ.

«Δυστυχώς με αυτή τη συμφωνία οι πιστωτές είναι σαν να παραδέχονται ότι ποτέ δεν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Θέλω μία βιώσιμη συμφωνία που θα βοηθήσει και την Ελλάδα, αλλά θα εγγυηθεί ότι και οι εταίροι θα λάβουν πίσω τη βοήθεια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αποτυχημένη τη στρατηγική των αποκρατικοποιήσεων και θεωρεί ότι δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους. «Δυστυχώς δεν ήθελαν να ακούσουν καν οι πιστωτές την πρόταση μου. Ήθελαν πωλήσεις “φωτιά” όσο όσο».

Το σχέδιο Β

Ερωτηθείς για το περίφημο “Σχέδιο Β” ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας απ’ το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο ‘ανάσας’ ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».

Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της εξόδου στην περίπτωση που «έρχονταν τα χειρότερα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπως ο υπ. Άμυνας καταρτίζει μελέτες και σχέδια αποτροπής μίας εισβολής, έτσι και εμείς έπρεπε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Όχι όμως ότι ευχόμασταν ή θέλαμε να έλθουν τα χειρότερα».

Όπως σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών «η άλλη πλευρά δεν ήθελε μία βιώσιμη λύση. Ήθελε να μας στερήσει κάθε ρευστότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας μας για να μείνουμε στο ευρώ, οχι για να φύγουμε.

Με αυτό το σχέδιο όταν έκλεισαν οι τράπεζες, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε για ένα λογικό διάστημα ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Εγκλωβισμένος ο Ντράγκι»

Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι έχει εχθρότητα με τον Μάριο Ντράγκι. «Δυστυχώς είναι περιορισμένος σε σφιχτούς κανόνες που τον οδηγούν σε λάθος κινήσεις. Κοιτάξτε το QE για την τόνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το εφαρμόζει όμως αγοράζει τα λάθος ομόλογα, τα γερμανικά, αντί να εστιάσει στην πηγή του προβλήματος που είναι οι οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας όπως η ισπανική, και βεβαίως η ελληνική, που μαστίζονται απ’ τον αποπληθωρισμό».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κ. Ντράγκι δεν ήθελε να κλείσει τις τράπεζες, ωστόσο έπρεπε να ακολουθήσει την απόφαση του Eurogroup με βάση τις θεσμικές κατευθύνσεις και κανονισμούς που ακολουθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.