Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος στους υπουργούς του: Θα μιλάτε μαζί μου, όχι με το Μαξίμου-Όσα είπε στα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

71

Με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων μηνών να είναι ισχυρή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να διαμορφώσει ένα διακριτό για την παρουσία του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Φοβούμενος προφανώς ότι σε μία πολωτική ατμόσφαιρα εθνικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει, λόγω της παρουσίας του στην κυβέρνηση και της συμπόρευσής του με τη ΝΔ, να συνθλιβεί στο νέο δικομματικό σκηνικό και να απολέσει δυνάμεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς άλλα σχήματα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος εφαρμόζει μία παράτολμη, όσο και αναγκαία για την επιβίωση του Κινήματος στρατηγική: Οι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν θα παίρνουν εντολές ούτε θα δίνουν αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου όταν πρόκειται για κυβερνητικά θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, αλλά θα συνεννοούνται μαζί του και θα ακολουθούν τις επιλογές, που θα αποφασίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη. «Μη διστάσετε να διαφοροποιείστε από τους υπουργούς σας ή το πρωθυπουργικό περιβάλλον και να διαχωρίζετε τη θέση σας. Δεν θα πηγαίνετε στο Μαξίμου, αλλά θα έρχεστε σε μένα» ήταν η ρητή εντολή του κ. Βενιζέλου στη σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τις περιπτώσεις που δεν αφορούν καθημερινά ζητήματα του κυβερνητικού έργου, αλλά για κρίσιμες επιλογές σε κορυφαία θέματα.

«Σε αυτά τα θέματα δεν θα ακολουθήσουμε την ατζέντα της ΝΔ, δεν είμαστε ίδιοι. Θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε προοδευτικό πρόσημο στις πολιτικές και να συγκρουστούμε ακόμα και ανοιχτά με τη ΝΔ» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

«Να μην λειτουργείτε απολίτικα και να μην είσαστε άκριτοι υποστηρικτές των υπουργών, αλλά οι εκπρόσωποι της παράταξης στην κυβέρνηση» ήταν το σαφές μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα στελέχη του.

Σε αντίθεση με κάποιες φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την παρουσία στελεχών της λαϊκής δεξιάς στο υπουργικό σχήμα. Τουναντίον θεωρεί ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία για να γίνεται όλο και πιο διακριτό το στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Βενιζέλος νιώθει αρκετά ισχυρός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ήδη σχεδιάζει το πώς θα προωθήσει το εγχείρημα της κεντροαριστεράς. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, οι συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι, πήγαν εξαιρετικά και υπήρξε σύμπνοια απόψεων για την περαιτέρω στρατηγική. Πολλοί μιλούν για στέρες συμμαχίες τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και μάλλον έως τις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει ήρεμος και σίγουρος για τις πρωτοβουλίες του στο πεδίο της κεντροαριστεράς, για την ανασυγκρότηση της οποίας, είτε ως «Ελιά», είτε ως «Προοδευτική Παράταξη», συμφωνούν όλο και περισσότεροι, ακόμη και ορισμένοι που έπαιρναν όρκο στο όνομα του ΠΑΣΟΚ έως εσχάτως και απέρριπταν ή έβλεπαν επιφυλακτικά τις κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου υπάρχει η βεβαιότητα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει αντιηγετικές κινήσεις, μετά το κάζο με τη ΔΗΜΑΡ.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.