Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Στα έδρανα θα ‘χε σκαρφαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν οι καταγγελίες Πανούση αφορούσαν άλλη κυβέρνηση

84

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να αποδομήσει την οικονομική της πολιτική αλλά και την διαπραγματευτική της ρητορική. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των καταγγελιών Πανούση και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στον τόπο; Τι θα κάνατε τώρα αν αυτά συνέβαιναν σε άλλη κυβέρνηση; Όχι καθισμένοι στα έδρανα αλλά πάνω σε αυτά θα ήσασταν φωνάζοντας για την δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου έγινε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της κύρωσης του απολογισμού του οικονομικού έτους του 2013 και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η θετική ψήφος των σημερινών κυβερνητικών βουλευτών αποτελεί «ψήφο αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η συζήτηση εξελισσόταν σε άλλες συνθήκες αν ήμασταν ακόμα στην αντιμνημονιακή σφαίρα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τι θα λέγατε σήμερα αν δεν είχατε γίνει υπερασπιστές του 3ου μνημονίου. Ψηφίζετε υπέρ για λόγους Συνταγματικούς; Όχι, η υποχρέωσή σας είναι διεθνής για την αξιοπιστία σας. Ψηφίζετε υπερ των αποτελεσμάτων της οικονομικής διαχείρισης του 2013 γιατί γλείφετε εκεί που φτύνατε. Αναγνωρίζετε ότι λέγατε ψέματα και πράγματα ανεύθυνα. Εμπράκτως, δια της ψήφου σας αναγνωρίζετε τον κόπο και τον ιδρώτα εκείνη της κυβέρνησης αλλά δεν έχετε ακόμα ζητήσει συγνώμη».

«Ο κ. Τσίπρας λέει ότι υπέγραψε την νέα συμφωνία για να αποφύγει την χρεοκοπία» ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η απειλή; Διαπραγματευόμασταν με πρωτογενές έλλειμμα και όχι με πλεόνασμα, που παρέλαβε ο κ. Τσίπρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε διαπραγμάτευση με πλεόνασμα και μας έφερε αυτά τα αποτελέσματα και την βλάβη στην κοινωνία. Φανταστείτε να είχε κάνει την διαπραγμάτευση υπό τις συνθήκες του 2010, του 2012 και 2013 με την απειλή της χρεοκοπίας. Ο Τσίπρας λέει ότι τα πρώτα προγράμματα είχαν σχεδιαστικά προβλήματα, λες και δεν θέταμε τα προβλήματα με τους πολλαπλασιαστές. Είχαμε άλλη οδό εκείνη την περίοδο; Είχαμε δική μας δυνατότητα; Δεν είχαμε, όπως δεν είχαν και οι σημερινοί κυβερνώντες που έλεγαν τα μεγάλα λόγια και πούλαγαν ψεύτικες ελπίδες».

Αναφορικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η νέα συμφωνία προβλέπει μειωμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε: «Πώς να μην είναι μικρότεροι οι στόχοι μετά την οπισθοδρόμηση που έφεραν στην οικονομία. Άλλο να μειώνεις τον στόχο επειδή δεν σου χρειάζεται, και άλλο γιατί δεν μπορείς να το πετύχεις βάζοντας την χώρα σε νέο σκληρό μνημόνιο με υπονόμευση του κοινωνικού κράτους» και συμπλήρωσε: «Μας λέει η κυβέρνηση ότι έχει δείκτη κοινωνικής προστασίας. Τι λέτε; Αφήστε τον δείκτη προστασίας της α’ κατοικίας εκεί που τον βρήκατε. Αλλά δεν μπορείτε. Ούτε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας ούτε το εγγυημένο εισόδημα. Έχουμε νέο ασφαλιστικό και κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Να προσέχετε τι λέτε. Αναπαράγετε το κλίμα αβεβαιότητας. Στο ασφαλιστικό και φορολογικό η κοινωνία δέχεται πυροβολισμούς φόβου. Παίζετε με την αγωνία των ανθρώπων με τα κόκκινα δάνεια. Συνδέσατε την οικονομική κρίση με μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.