Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Πρώτα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά της Ελιάς

107

Πρώτα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά η μεγάλη συνάντηση της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος που έσπευσαν να «πυροβολήσουν» το ενδεχόμενο Ιδρυτικού Συνεδρίου της Ελιάς τον Οκτώβριο.
Πρώτα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά της Ελιάς

Ο κύβος ερρίφθη. Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στη Βιέννη και τη Βαρσοβία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε διαδοχικά τετ α τετ με στενούς συνεργάτες του και στελέχη που στηρίζουν την πολιτική διαδρομή του – κάποιοι μάλιστα ήταν δίπλα του στην κορυφαία αναμέτρηση για την ηγεσία και στη διαδικασία εκλογής από τη βάση.

Εγκυρότατες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλες οι εισηγήσεις συγκλίνουν στη διεξαγωγή «πράσινου» Συνεδρίου για να αποφασίσουν πρώτα για τα του οίκου τους και κατόπιν να προχωρήσουν στο ιδρυτικό «βήμα» της Δημοκρατικής Παράταξης μέσω μιας ανοιχτής Συνδιάσκεψης με πρόσκληση προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και στελέχη που ζητούν την ενοποίηση του χώρου πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.

«Αλλαγές»

«Το Συνέδριο θα αφορά στις πολιτικές θέσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές», επισημαίνει στο «Εθνος» στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που έχει γνώση του συνολικού σχεδιασμού. Το ίδιο στέλεχος θυμίζει ότι το τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν εκλογικό (ανέδειξε νέα Κεντρική Επιτροπή) και το τότε «δίδυμο» των Ν. Ανδρουλάκη και Οδ. Κωνσταντινόπουλου είχε κερδίσει κρίσιμες ψηφοφορίες κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το νέο δίλημμα της Χαριλάου Τρικούπη, αυτή τη στιγμή, είναι αν το εν λόγω Συνέδριο του φθινοπώρου είναι παραγωγής πολιτικών θέσεων ή αν αφορά ταυτόχρονα και την ανανέωση προσώπων. Οι γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι δύο μεγάλοι «σταθμοί» πολύ κοντά ενδεχομένως στις εθνικές εκλογές δεν πρέπει να οδηγούν στην «εσωστρέφεια» και σε έναν νέο εσωκομματικό πόλεμο – παρότι άπαντες συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να πάρουν όλοι καθαρή θέση για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πάντως η δημόσια αντιπαράθεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετρούν τη… σκιά της Ελιάς. Ο Κώστας Σκανδαλίδης επανήλθε χθες (ΣΚΑΪ) προτείνοντας απλή αναλογική αλλά και Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν της Ελιάς «όπου θα συζητηθούν τα πάντα». Ο πρώην υπουργός, που είναι από τα στελέχη που συνομιλούν συχνά με τον Ευ. Βενιζέλο (όπως και ο Ν. Ανδρουλάκης), έθεσε σε αμφισβήτηση και την παραμονή της σημερινής ηγεσίας εάν αποφασιστεί στο Συνέδριο «ν’ αλλάξει η πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχτεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε «κατά της αυτοκατάργησης των κομμάτων και υπέρ της συνεργασίας της Κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι πασιφανές ότι εάν οι εθνικές εκλογές ακολουθούν τις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με την ανάδειξη της προοδευτικής ατζέντας – όπερ σημαίνει ότι θα διευκολύνει εν πολλοίς τη συσπείρωση του χώρου.

Στις έντονες και όχι μόνο παρασκηνιακές διεργασίες όλοι δηλώνουν παρόντες. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε χθες σε κορυφαία στελέχη, «βλέποντας» και προς τον κ. Σκανδαλίδη, λέγοντας ότι «κάποιοι κρυβόντουσαν και εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα των εκλογών», ενώ ο Δημήτρης Καρύδης επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, θυμίζοντας ωστόσο τη χαλαρή απουσία στελεχών προεκλογικά.

Τη λύπη της για το γεγονός ότι «σαράντα χρόνια υπουργοί σε καλές περιόδους, τώρα πετάνε πέτρες» στην Ελιά εξέφρασε η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Ελιάς.

Ο Π. Γερουλάνος

Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ χθες άρθρο του στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου και πρώην υπουργού, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος υπεραμύνθηκε του σοσιαλιστικού προσήμου της παράταξης και άφησε βαρύτατες αιχμές και υπονοούμενα προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μιλώντας για επικοινωνιολόγους της Χαριλάου Τρικούπη που αποφάσισαν ότι η λέξη σοσιαλισμός κάνει κακό στην παράταξη και θέλουν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει, ο κ. Γερουλάνος έθεσε το ερώτημα: «Εχει χάσει ο σοσιαλισμός τη δυναμική του στην κοινωνία ή έχουν απομακρυνθεί οι εκφραστές του από τις αξίες που πρεσβεύει ο σοσιαλισμός; Το πρόβλημα το έχει ο σοσιαλισμός ή οι εκφραστές του;». «Η Ελιά τι πρόβλημα έχει; Θέλει να έχει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει ή ντρέπεται για την ιδεολογία που πρεσβεύει;», ρωτά όχι τυχαία με το άρθρο του ο Π. Γερουλάνος τονίζοντας πρωτύτερα ότι «το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ίσως έχουν λόγους να μη δεσμεύονται από ένα πλαίσιο αρχών και αξιών».

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη με εμφανή δυσφορία σημείωναν με σκωπτικό ύφος ότι «διάβασαν με ενδιαφέρον το άρθρο του ειδικού για τον σοσιαλισμό Π. Γερουλάνου»…

Πληροφορίες βέβαια τονίζουν ότι η κίνηση Βενιζέλου (την οποία θα «κλειδώσει» μέσα στις προσεχείς ώρες) να αποφασίσει Συνέδριο πρώτα του ΠΑΣΟΚ και μετά της Δημοκρατικής Παράταξης, κάθε άλλο παρά βρίσκει απέναντι τους «παπανδρεϊκούς», που όπως άλλα στελέχη είχαν διαμηνύσει ότι προηγείται η συζήτηση στο κόμμα…

Πηγή:ethnos.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.