Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην συνολική ευθύνη για την πορεία της χώρας

40

Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ουσιαστικά στην συνολική ευθύνη για την πορεία της χώρας απηύθυνε ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης.

«Το συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι διατηρήθηκε η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Φάνηκε ο κρίσιμος ρόλος και το ειδικό βάρος της παράταξης. Ο κόσμος όμως θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα. Θα ανταποκριθούμε άλλα υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα. Θέλουμε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στη συνολική ευθύνη», είπε.

Και έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε συνθήκες πολιτικής έντασης η συνεννόηση;».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση σε ουσιώδη θέματα και ανέφερε πέντε ζητήματα που συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Αυτά είναι: η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο μακροχρόνιος δημοσιονομικός σχεδιασμός, ειδικά για τις διαπραγματεύσεις βιωσιμότητας του χρέους. Ο εκλογικός νόμος και ο κανονισμός της Βουλής. Η εξωτερική πολιτική.

Όσοι μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κρούουν ανοιχτές θύρες, είπε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για τον κ. Γ. Παπανδρέου και σε συνέντευξη που έδωσε στην DW και θυμίζοντας ότι είχε προτείνει το 2012 να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και στην Εθνική Ομάδα Διαπραγματευσης.Αρκει να θεωρούσε ότι εντάσσεται στις δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

«Τώρα είναι ώρα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει, αν έχουμε πολιτικά δικαιώματα, δικαιώματα λόγου και ύπαρξης», σημείωσε. «Είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία η βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Και η μη υπονόμευση είναι μεγάλη προσφορά», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων. Δεν επιχαίρουμε για τα κακά αποτελέσματα, δεν κάνουμε εισοδισμό και μη θεμιτές, παρασκηνιακές επαφές».

Σε ότι άφορα την παραίτηση του κ. Φ. Κουβέλη, είπε ότι «εμείς δεν θέσαμε θέμα Κουβέλη, δεν θέσαμε προϋποθέσεις εκπροσώπησης και ηγεσίας. Ο ίδιος έθεσε θέμα για εμάς. Καλό είναι να προσέχουμε ότι κάνουμε γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να μιλήσει για το θέμα του ανασχηματισμού επισήμανε όμως ότι η συζήτηση ξεκίνησε με αποσπασματικό τρόπο και ότι χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες που θα διευρύνουν την πολιτική και κοινωνική βάση της κυβέρνησης.

Ως προς το μπόνους του εκλογικού νόμου των 50 εδρών ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην κατάργησή του υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κατάλοιπο του παλαιού συστήματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.