Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Οδηγούμαστε στο μνημόνιο 3

28

Εντονότατη κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, επανέλαβε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του κόμματος στις 15-17 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι έναν μήνα μετά τις εκλογές, «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό και όλα είναι στον αέρα. Όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να γλιτώσαμε την καταστροφή, την ασύντακτη χρεοκοπία μετά από πέντε χρόνια κρίσης, αν και βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο απ’ ότι βρισκόμασταν».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε το σχέδιο Β και πως κάθε προσπάθεια να αλλάξει το σχέδιο Α σε πηγαίνει σε χειρότερη θέση. «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αρκεί να είναι πραγματική» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική πέραν αυτής που υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. «Η υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρικ για λέξεις και προσχήματα».

Εκτίμησε, ότι «έγινε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος που μπορούσε να γίνει, άνοιξαν περιττά μέτωπα με όλες τις χώρες, σκηνοθετήθηκε ένα σόου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Αντί να κάνει αυτό η κυβέρνηση θέλησε απλώς να αλλάξει τις λέξει».

Σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, δήλωσε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή διερεύνησης για τα μνημόνια.

Ως προς τη σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου τον Μάιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αυτό θα είναι πολιτικό, προγραμματικό, αξιακό που θα ασχοληθεί με τη σύγχρονη ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. «Θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και σε όλη την παράταξη χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και σε όσους από λάθος εκτίμηση ακολούθησαν τη διάσπαση, με εξαίρεση ωστόσο, επώνυμα στελέχη που με βλαπτικό μίσος ζημίωσαν την παράταξη».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, για να προσθέσει, όμως, ότι θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντα του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, η οποία θα γίνει με άμεση ψηφοφορία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.