Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Καμία στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στο Ιράκ

33

Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει με στρατιωτικά μέσα αλλά θα συμβάλλει μόνο ανθρωπιστικά και πολιτικά «μέσα στο πλαίσιο της δικής της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής στρατηγικής» σε όποιες τυχόν επιχειρήσεις γίνουν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Γάζα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή».

Αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ κρίσιμη» καθώς είναι σε εξέλιξη η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. «Θέλουμε να ελπίζουμε και προσπαθούμε να συμβάλουμε σε αυτό, ότι θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού» συμπλήρωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα και στις δύο πλευρές – Ρωσία και Ουκρανία – ότι «ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της- ξέρουμε ποιό είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις- ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Μιλώντας, τέλος, για το θέμα των επιπτώσεων στους έλληνες παραγωγούς από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο επανέλαβε ότι «η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους ώστε να καλυφθεί αυτή η ζημία, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια» θέτοντας ως υπέρτερο στόχο την εξεύρεση λύσης «που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.