Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο

42

Στο ερώτημα ΠΑΣΟΚ ή Ελιά που κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος νικητής αναδείχθηκε η Δημοκρατική Παράταξη.

Για την ακρίβεια, η ηγεσία και τα στελέχη του κινήματος, προ του αδιεξόδου, αποφάσισαν το επικείμενο συνέδριο να οργανώσει η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, όπου υπό την σκέπη ενός Εθνικού συμβουλίου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και φυσικά τα στελέχη που με τον έναν ή τον  άλλον τρόπο συμεμτείχαν στο εγχείρημα της Ελιάς.

Σε δηλώσεις του μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το ΠΣ του κόμματος υιοθέτησε ομόφωνα τη θέση για διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Παράταξης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο κ. Βενιζέλος το βράδυ των ευρωεκλογών, και το οποίο θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Αυτή τη θέση εισηγείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η ΚΠΕ καλείται να εξειδικεύσει και να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013 που «άνοιγαν ακριβώς αυτήν την προοπτική της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης».

«Για να το πετύχουμε αυτό και να έχουμε ένα γνήσιο συνέδριο με συμμετοχή των πολιτών, της βάσης, απευθύνουμε μια πρόσκληση αυτοοργάνωσης σε όλους τους πολίτες που νιώθουν ότι ανήκουν στον χώρο αυτό, που στάθηκαν όρθιοι στις εκλογές του Μαΐου, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε ανήκουν σε άλλους φορείς του ευρύτερου αυτού χώρου» πρόσθεσε και τόνισε ότι η συμμετοχή θα γίνει «με εγγυημένα ίσους όρους, απροκατάληπτα, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ από το Πολιτικό Συμβούλιο του και από ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου.

Επιπλέον, θα εκπροσωπούνται «και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες», ενώ όπως σημείωσε, το ΠΣ τού ζήτησε να έχει το περιθώριο να προσθέσει πρόσωπα «που θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια». «Και επειδή είναι πρόσωπα εμβληματικά», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «πρέπει να μετέχουν και στην επιτροπή αυτή».

«Άρα, δεν υπάρχει κανένα τεχνητό δίλημμα, προχωράμε όλοι ώστε να γεμίσουμε αυτή τη μεγάλη κοίτη της τρίτης λύσης που μπορεί να υπερβεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί πολύ συχνά ο τεχνητός μικρός διπολισμός» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης «είναι να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να έχει και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, να αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα που κινδυνεύει από τη στρατηγική της έντασης και της εφόδου, γιατί κάποιοι ζουν μόνο με την ένταση».

Πρόσθεσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, «με δόρυ την κοινοβουλευτική μας ομάδα, να προσδώσουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το προοδευτικό πρόσημο που θέλουμε», παραπέμποντας στη «ριζική αλλαγή» στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διευκόλυνση όλων των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και τις φορολογικές οφειλές. «Αυτά είναι μικρά δείγματα του τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο και πρακτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης», τόνισε.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και στις 3 Σεπτέμβρη, «με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων μας, όλων των συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών στελεχών και των κινημάτων». Ακόμα, εξήγγειλε ότι με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, «δίνοντας συνέχεια στις προτάσεις που παρουσιάσαμε πριν από τις ευρωεκλογές» και οι οποίες, όπως σημείωσε, εξειδικεύονται και συνδέονται με τις αγωνίες της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Επίσης, ανέφερε ότι το ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελιά, έχει αναλάβει να οργανώσει τρεις ειδικότερες εκδηλώσεις, μία για το χρέος και τη βιωσιμότητα του, μία για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης «που πρέπει να διαμορφώσουμε και να διαφυλάξουμε» και μία για τη θέση της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και ζήτησε «τη στράτευση όλων των στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά της ευρύτερης παράταξης, όλων των πολιτών που πιστεύουν στο χώρο αυτό και ξέρουν ότι η Ελλάδα πάντα έχασε ιστορικά όταν αυτός ο πόλος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης δεν έπαιζε τον ρόλο του».

Τα σχόλια είναι κλειστά.