Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Η κυριαρχία μας δεν έχει επηρεαστεί παρά την κρίση

69

Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, την ανάγκη του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας της νέας σειράς υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας, τόνισε ότι η κρίση της χώρας είναι «μια κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κρίση αυτή ευθέως δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, δεν έχει απομειώσει την εθνική κυριαρχία και δεν έχει αλλοιώσει τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές.

«Αντιθέτως, έχουμε γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι και θα αντιδρούσαμε έντονα –σχεδόν βίαια– εάν κάποιος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρούσε να επηρεάσει τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».

Τα εθνικά μας θέματα, όπως τα ορίζουμε, τα μονίμως δυστυχώς ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, είναι ζητήματα που πορεύονται με δυσκολίες, υπογράμμισε.

Και σημείωσε ότι «πουθενά δεν έχουμε εξελίξεις εύκολες, θετικές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά γίνεται μια τεράστια δουλειά υποδομής. Αγωνιζόμαστε να θέσουμε σε τάξη όλα τα δεδομένα, να τα κατανοήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.