Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος εναντίον Τσίπρα: Αν δεν έχει πλειοψηφία, χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση

37

Για πολιτική αδυναμία, έλλειψη ειλικρίνειας και πολιτικό κυνισμό κατηγορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρωτοβουλία του τελευταίου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μάλιστα (στον 9.84), ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική και χρειάζεται μια άλλη πλειοψηφία τότε η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση».

Αμφισβήτησε ευθέως την ειλικρίνεια των προθέσεων του πρωθυπουργού και τόνισε ότι «αν το κριτήριο είναι εθνικό, τότε πρέπει να πάμε σε μία προγραμματική συζήτηση, σε μία επαναδιαπραγμάτευση, σε μία συνολική συζήτηση του προγραμματικού πλαισίου μες στο οποίο έπρεπε να κινηθεί η χώρα, για να φτάσουμε στην επιθυμητή αλλαγή κλίματος και αντίληψης».

Αξιολογώντας την κίνηση του κ. Τσίπρα για το συμβούλιο των αρχηγών σημείωσε ότι “η εικόνα αυτή δείχνει την πολιτική αδυναμία αλλά και την έλλειψη οποιασδήποτε ειλικρίνειας στις προθέσεις”. Και πρόσθεσε με νόημα: “Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε πια έναν πολιτικό κυνισμό μπορώ να πω διότι η κυβέρνηση είναι αυτάρκης, έχει υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όταν θεωρεί ότι έχει τη δυνατότητα τη θεσμική, την πλειοψηφία, την σταθερότητα και ως εκ τούτου δεν έχει ανάγκη από κανέναν διάλογο με την αντιπολίτευση και δεν υποχωρεί σε τίποτα, είναι επιθετική μέχρι αυταρχισμού, ενώ όταν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας αναζητά σωσίβια, δεν αναζητά συναίνεση, αναζητά διέξοδο, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι όταν θέλουμε να λειτουργήσει το πολίτευμά μας μετα-πλειοψηφικά, συναινετικά, όταν θέλουμε να περάσουμε σε μία άλλη αντίληψη περί σύγχρονης δημοκρατίας, αυτό πρέπει να το εννοούμε και αυτό αφορά τα πάντα. Αφορά, άρα, και την κυβέρνηση, αφορά και το ποιος είναι ο Πρωθυπουργός και το τι κάνει σε όλα τα θέματα. Δεν μπορεί να είναι μία επιλεκτική – στιγμιαία κατάσταση για την υπέρβαση της δυσκολίας. Της δυσκολίας εννοώ της κομματικής, της εσωκομματικής, της ενδοκυβερνητικής και όχι της δυσκολίας της εθνικής”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.