Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα

26

«Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα για αυτό παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Τα παραπάνω δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις της Ελλάδας με την τρόικα, ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι
η χώρα δεν θα ενδώσει σε νέα μέτρα λιτότητας, ενώ υπογράμμισε πως αυτός είναι ο λόγος που η
διαπραγμάτευση παρατείνεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση «πολύ σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης», υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως δεν αφορά μόνο στην ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος και την αξιολόγηση, αλλά πρόκειται για τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώνεται μια επίπονη προσπάθεια πέντε ετών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, πρόκειται για τη διαπραγμάτευση της νέας φάσης, την αλλαγή σελίδας, μια νέα κατάσταση για τη χώρα, χωρίς μνημόνιο, «αλλά φυσικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, από την αβεβαιότητα που υπάρχει στη διεθνή οικονομία».

«Με υποχρεώσεις αλλά χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, χωρίς τον ιδιάζοντα ρόλο του ΔΝΤ ως επιτηρητή των επιτηρητών, αλλά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο χρέος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «βιώσιμο χρέος», δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά παρεμβάσεων.

«Είχαμε πετύχει και μια εξαιρετικά γενναία αναδιάρθρωση το 2012», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η πολιτική αβεβαιότητα είναι που επηρεάζει την διαπραγμάτευση, καθώς -όπως είπε- «ποτέ δεν ζητήσαμε έξοδο χωρίς προϋποθέσεις», ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές το ταχύτερο δυνατόν.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό θα ολοκληρωθεί  πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες που αφορούν σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μπορεί να διαμορφώσουν ένα λειτουργικό ρόλο για το ΔΝΤ, «για να έχει η χώρα βαθμούς ευχέρειας, στρέφοντας την προσοχή της στην πραγματική οικονομία».

Πριν τον κ. Βενιζέλο, στην εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, «γιατί είναι για το καλό όλων».

Αν και δεν θέλησε να δώσει πολλές λεπτομέρειες, όσον αφορά στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως ελπίζει να καταλήξουν θετικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι έχουν ένα κίνητρο να κλείσει η αξιολόγηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.