Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: «Έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος»

59

Στα δύο σημεία που εντοπίζει πως άλλαξε η στάση της κυβέρνησης από την προεκλογική περίοδο στάθηκε ο κύριος Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ και εγώ του μετέφερα τη δική μου μακρά και δύσκολη εμπειρία για τις διαπραγματεύσεις που είχαμε
τα προηγούμενα πεντέμιση χρόνια, είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως έχει αλλάξει ριζικά η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το χρέος: «Χαιρόμαστε που εγκατέλειψε τη θέση της για μονομερείς ενέργειες ή για σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος και υιοθέτησε τη δική μας λογική. Έχει υπάρξει ήδη ένα κούρεμα και στο εξής μπορεί να υπάρξει και περισσότερη μείωση».

Έδωσα ένα σημείωμα στον κ. Τσίπρα με δηλώσεις μου του παρελθόντος για να δει πόσες φορές έχω πει δημόσια ότι είναι ανάγκη να είναι μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βενιζέλος.

Η δεύτερη αλλαγή που βλέπει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι κατά την άποψή του η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το προγραμμα. Εχει δεχθεί δηλαδή το πλαίσιο, όπως εξηγεί, της δανειακής σύμβασης.
κάτι που είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας την παράτασή της έως το τέλος Φεβρουαρίου. «Εδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δει πώς είναι η δανειακή σύμβαση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε σύγκληση του Eurogroup και σε περαιτέρω συζήτηση.

Σε ερώτηση για το εάν η δανειακή σύμβαση μπορεί να διαχωριστεί από το πρόγραμμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε «όχι». Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης αφήνει περιθώριο για συζήτηση του προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχίσει μια συζήτηση και σε αυτή θα πρέπει να μείνει και η παρούσα ώστε να μην υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, να μην υπάρξει μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, να ισχύσει η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πάντως ότι χάθηκε ήδη χρόνος με ανούσιες συζητήσεις για τις λέξεις, για το αν είναι παράταση της δανειακής σύμβασης ή όλου του προγράμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταθέσει την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα πρέπει να εμμείνει και η παρούσα. Αν δεν θέλει ας μην το λέει προληπτική γραμμή στήριξης, ας το λέει πρόγραμμα – «γέφυρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να μιλάμε στον ελληνικό λαό με απλότητα και ειλικρίνεια, ακόμη κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος και θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.