Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης vs Σόιμπλε – Στο τέλος θα χάσουν και οι δύο

37

Αρθρο για της διαφορές ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Οι δύο άνδρες ενεπλάκησαν σε μία σκληρή μάχη υπεροχής, πολύ πριν ενδώσει η Αθήνα και πριν από τη συμβιβαστική συμφωνία και στο τέλος θα χάσουν και οι δύο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτή η μάχη μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή

Το γερμανικό περιοδικό παρομοιάζει την σύγκρουση των δύο υπουργών με την παράσταση «Happy Days», στην οποία παρευρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου.

«Επί σκηνής, μία γυναίκα βυθιζόταν αργά σε ένα σωρό από βρωμιά, ενώ μιλούσε. Στο τέλος, είχε μπει σε αυτή μέχρι το λαιμό, αλλά συνέχισε να μιλά και να κάνει πλάνα, παρότι μπορούσε να κινηθεί μόνο τα μάτια και το στόμα της», περιγράφει το Spiegel. «Εκ των υστέρων, η σκηνή μοιάζει με οιωνό. Σαν το σενάριο των ημερών που θα ακολουθούσαν. Αντικατόπτριζε τα πρόσφατα γεγονότα», προσθέτει.

«Ήταν ένα δράμα δύο προσώπων, με τον Βαρουφάκη και τον Σόιμπλε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο δραματικά διαφορετικούς χαρακτήρες. Μόνο ο ένας θα μπορούσε να νικήσει στο τέλος, αλλά και οι δύο θα έπρεπε να πληρώσουν», σημειώνει το περιοδικό, αναφερόμενο στα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά τη σύσκεψη του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή.

Σόιμπλε: η Νέμεσις του Βαρουφάκη

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η Νέμεσις του Γιάνη Βαρουφάκη. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δύο ανθρώπους πιο διαφορετικούς. Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και με ωραίο μαύρισμα. Ο Γερμανός ομόλογος του κάθεται σε αναπηρική καρέκλα, αποτέλεσμα της απόπειρας δολοφονίας του το 1990 και οι ώμοι του είναι γυρτοί, σαν να λυγίζουν υπό το βάρος μίας μακράς πολιτικής καριέρας και της ευθύνης που κουβαλά για δεκαετίες. Ιδιαίτερα, την ευθύνη για το ευρώ, το οποίο βοήθησε να δημιουργηθεί», γράφει το Spiegel.

«Ο Βαρουφάκης είναι ο νεότερος υπουργός οικονομικών στο Eurogroup, ο Σόιμπλε έχει την πιο μακρά θητεία. Ο Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικών, πάντα ετοιμόλογος και με ένα χαμόγελο που ακτινοβολεί. Ο Σόιμπλε είναι περισσότερο γνωστός ως καυστικός και οξύθυμος. Είναι δικηγόρος και προτιμά την πρακτική από τη θεωρία. Είναι βαθιά δύσπιστος για εκείνους που επιδιώκουν να ”αρπάξουν” τα φώτα της δημοσιότητας. Και δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους καθηγητές πανεπιστημίου», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Από τότε που γνώρισε τον συνάδελφό του από την Αθήνα, η εκτίμηση του για τους καθηγητές οικονομικών έπεσε ακόμη χαμηλότερα, συνεχίζει το Spiegel. «Είναι καχύποπτος απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν στις δικές τους θεωρίες και που θεωρούν ότι ο κόσμος είναι προβλέψιμος. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα, ούτε καν από κοινωνιολόγους. Για αυτό, πιστεύει ότι οι διαπραγματευτικοί κανόνες και η τήρησή τους είναι η καλύτερη πολιτική. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, το ευρώ είναι ένα ελαττωματικό νόμισμα. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι η κληρονομιά του».

Δεν έχει δείξει κύρος ο Βαρουφάκης

«Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για το αν ο Έλληνας ομόλογός του εμφανίζεται με το πουκάμισό του έξω από το παντελόνι ή… δεμένο σαν τουρμπάνι γύρω από το κεφάλι του. Άλλωστε, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ, εμφανιζόταν στο Eurogroup με τα μαλλιά του πιασμένα κοτσίδα. Όμως, ο Μποργκ είχε κύρος, επάρκεια, πολιτική βαρύτητα και αξίες τις οποίες- από την σκοπιά του Σόιμπλε- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει δείξει ακόμη», προσθέτει το περιοδικό.

Ο Γερμανός ενοχλήθηκε από την επιμονή Βαρουφάκη κατά την αρχική επίσκεψή του στο Βερολίνο ότι μπορούσε να σώσει όχι μόνο τη χώρα του, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη, από τη λιτότητα. «Ο Βαρουφάκης συνειδητοποίησε γρήγορα ότι ήταν μόνος, ότι οι άλλοι 18 υπουργοί Οικονομικών ήταν εναντίον του. Αλλά το εξέλαβε ως επικύρωση της προσέγγισής του», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

Ο γκρινιάρης γέρος

«Ο Σόιμπλε έχει τη φήμη ενός ξεροκέφαλου διαπραγματευτή, ασυμβίβαστου όταν πρόκειται για τη λιτότητα και προσκολλημένου στις αρχές του. Παίζει το ρόλο του γκρινιάρη γέρου για χρόνια τώρα», τονίζει για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών. «Η εξέγερση της Αθήνας θυμίζει ένα έφηβο που δεν θέλει να δεχθεί τα όρια της προσωπικής ελευθερίας που απαιτεί μία αμοιβαία εξαρτώμενη συλλογικότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποια που σχεδιάστηκε από τους προκατόχους», καταλήγει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.