Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης στη Zeit: «Μη μας εμπιστευτείτε. Αλλά τουλάχιστον ακούστε μας»

37

Σε συνένετυξή του στη γερμανική Zeit, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε πως η αντιστροφή του οικονομικού κλίματος στη χώραμας είναι πλασματική.

«Αν κοιτάξει κανείς καθαρά στατιστικά τα πράγματα, θα δει ότι υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά στην πραγματικότητα τα εισοδήματα και οι τιμές πέφτουν. Η υπάρχουσα πολιτική που εφαρμόζεται εν μέσω κρίσης έχει προκαλέσει την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη: στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή», τόνισε ενώ ερωτηθείς για το γεγονός ότι έχει έρθει σε κόντρα με όλη την Ευρώπη σε λίγες ημέρες απάντησε: «Είναι φυσικό αυτό που συμβαίνει. Θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνει αντιληπτό παντού ότι συντελείται μια ριζική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση στην Ελλάδα και πήρε αποφάσεις που απλά χειροτέρεψαν τα πράγματα».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου μήπως όλα αυτά αποτελούν δικαιολογίες για να καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε: «Οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν αποτελεί παρέκκλιση από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων το να δώσουμε επιπλέον 300 ευρώ σε κάποιον συνταξιούχο που παίρνει μόλις 300 ευρώ αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις εννοούμε τα καρτέλ, τους πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους. Γιατί ένα χλμ. αυτοκινητόδρομου κοστίζει τρεις φορές περισσότερο στην Ελλάδα απ’ ότι στη Γερμανία; Έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα ευνοιοκρατίας και διαφθοράς. Αυτά πρέπει να ανατρέψουμε. Αντί γι’ αυτό ασχολούμαστε με τα ωράρια των φαρμακείων».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης απηύθυνε μήνυμα προς τους Γερμανούς ζητώντας να ακούσουν τι έχει να πει η νέα κυβέρνηση: «Μη μας εμπιστευτείτε. Αλλά ακούστε μας. Ακούστε τι έχουμε να πούμε και μετά να το συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με τον Χοσέ Άνχελ Γκουρία, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, για να βοηθήσει την Ελλάδα να φτιάξει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων: «Δεν έχουμε προσλάβει ακόμη κανέναν. Ανακοινώσαμε ότι θα επανεξετάσουμε απολύσεις στον δημόσιο τομέα που έγιναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αν κάνουμε επαναπροσλήψεις θα είναι γιατί δεν ήταν νόμιμες οι απολύσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.