Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας συνθηκολόγησε και διαμέλισε τον ΣΥΡΙΖΑ

54

«Οι συνάδελφοί του υπουργοί τον απέφευγαν ακόμα και στο τραπέζι, πόσω μάλλον σήμερα που είναι ένας πιθανός αντίπαλος του μετώπου του “όχι”. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, οικονομολόγος και πρώην υπουργός, προαναγγέλλει στην Corriere della Sera ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση του πανευρωπαϊκού κινήματος που θα μπορεί να προσφέρει μία πολιτική εναλλακτική στη λιτότητα», κάπως έτσι ξεκινά το κείμενο που προλογίζει την συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο κ. Βαρουφάκης συνομιλώντας με τον Ιταλό δημοσιογράφο Αντρέα Νικάστρο έκανε λόγο για τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
Παρ΄όλα αυτά, ο κ. Βαρουφάκης μοιάζει να απολαμβάνει την αγάπη των πολιτών που όπως υποστηρίζει δέχεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία.

Μάλιστα, δείχνει ανάλαφρος μακριά από τις υποχρεώσεις του υπουργείου, καθώς δηλώνει πως είναι ελεύθερος να ακολουθήσει την πολιτική του ατζέντα μακριά από τις κυβερνητικές δομές.
Επομένως, όχι μόνο δεν λέει «αντίο» στην πολιτική αλλά τονίζει πως σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των μεγαλεπήβολων πλάνων του.

«Σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εγώ υπηρέτησα δεν υπάρχει πια. Διαμελίστηκε από την συνθηκολόγησή μας. Δεν ήθελα να ενωθώ με αυτό που προέκυψε από την διάσπαση, κοίταξα εκεί που το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να βρει λύση: Την Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην υπουργός στην ιταλική εφημερίδα.

Εξήγησε, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει βυθιστεί, αλλά η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αυτή που έχει τραυματιστεί θανάσιμα.

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλάβουν ότι η οικονομία τους διοικείται από ψευδο-τεχνοκράτες που δεν εκλέγονται και δεν τιμωρούνται, ανθρώπους που διαπράττουν το ένα λάθος μετά το άλλο, τότε η δυτική δημοκρατία θα παραμείνει μια σκιά αυτού που νομίζουμε ότι είναι», πρόσθεσε.
Όσο για εκείνους που του επέρριψαν ευθύνες για τους χειρισμούς του, ο ίδιος σχολίασε πως «η πραγματική αγάπη και φιλία επέζησαν, αλλά οι ψεύτικοι (φίλοι) εξαφανίστηκαν».

Την ίδια ώρα, προέβλεψε πως ο εφιάλτης του Grexit είναι ακόμα ζωντανός, διευκρινίζοντας: «Ο Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι με το Μνημόνιο αποφεύγει το σχέδιο Σόιμπλε. Εγώ πιστεύω ότι ούτως ή άλλως (το Μνημόνιο) θα μας βγάλει από το ευρώ. Ελπίζω, ότι όταν το Grexit θα τρομάξει και πάλι όλους, τότε η Ευρώπη θα σταθεί και πάλι στα πόδια της, το γερμανικό σχέδιο θα μπει στο αρχείο και στη θέση του θα έρθει ένα πρόγραμμα πανευρωπαϊκό ανάπτυξης, ένα ευρωπαϊκό New Deal».

Ερωτηθείς για την υπογραφή του Μνημονίου, αλλά και τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ διαφωνούσαμε γιατί εκείνος πίστευε ότι το νέο Μνημόνιο ήταν η μόνη εναλλακτική στο σχέδιο Σόιμπλε που ήθελε να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας απειλήθηκε με μία τόσο βίαιη έξοδο που η αδύναμη μερίδα του λαού θα υπέφερε απίστευτα. Επομένως, κατανοώ πώς και γιατί ο Τσίπρας έφτασε στο σημείο να επιλέξει το Μνημόνιο. Αλλά δε συμφωνώ».

Σε ερώτηση αν προτιμούσε να αποτύχει αλλά διατηρώντας την τιμή του, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως το 62% του λαού που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα τους καλούσε να αναζητήσουν «μία τίμια συμφωνία, χωρίς να υποκύψουμε. Έτσι είχα ερμηνεύσει εγώ το αποτέλεσμα. Ο Τσίπρας το κατάλαβε διαφορετικά».

Όσο για το περίφημο plan B, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως κάθε τέτοιο σχέδιο που θέλει να αποτρέψει την αποφυγή Grexit έχει το πρόβλημα ότι μόλις γίνει γνωστός ο κίνδυνος της εξόδου τότε προκαλείται πανικός, σημειώνεται εκροή καταθέσεων, η ΕΚΤ κλείνει τον διακόπτη και η έξοδος συμβαίνει χωρίς να έχει γίνει μια σωστή δημόσια συζήτηση. Παραδέχθηκε, μάλιστα, πως το plan B μπορεί να υφίσταται μόνο σε «αφηρημένο επίπεδο», καθώς η εφαρμογή του θα είναι μπερδεμένη και με υψηλό κόστος.

Δε θα μπορούσε, όμως, να λείψει και ερώτηση σχετικά με τα φώτα της δημοσιότητας που απήλαυσε ο κ. Βαρουφάκης όσο διατελούσε υπουργός Οικονομικών, στην οποία δήλωσε πως ανέκαθεν αντιπαθούσε το star system, προσθέτοντας ότι «θα ήταν υποκριτικό να το απολαμβάνω όταν για λόγους που δεν γνωρίζω με τοποθέτησαν σε ένα γελοίο βάθρο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.