Ειδησεογραφικό site

Βαρουφάκης: Αλλάξαμε σελιδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη

52

Την πεποίθηση ότι χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό.

«Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε» ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». Πάντως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά καθώς και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».

Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις καθώς οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ο ίδιος τέλος έκανε λόγο ότι το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για «μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.