Ειδησεογραφικό site

Βαρκάδα για Μέρκελ-Κάμερον αλλά βυθίζεται ο Γιούνκερ

46

Σε «πραξικόπημα» κατά του πρώην «κλειδοκράτορα» του Λουξεμβούργου εξελίχθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία με την Άνγκελα Μέρκελ να επιστρατεύει τη διπλωματική μαεστρία της προκειμένου να πείσει τον «ενορχηστρωτή» της εκστρατείας αντι-Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν Κάμερον να βάλει νερό στο κρασί του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο.

Στη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Σουηδία, του «οικοδεσπότη» και πρωθυπουργού της σκανδιναβικής χώρας, Φρέντρικ Ράινφελντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Βρετανού πρωθυπουργού και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, το θέμα της προεδρίας στην Κομισιόν είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα.

Κι αφού η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν «στυλώσει τα πόδια» θεωρώντας τον Γιούνκερ φεντεραλιστή παλαιάς κοπής, ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να… σπάσει τον πάγο, τους πρότεινε μία βαρκάδα αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ρόλο του κωπηλάτη.

Την ώρα που η φωτογραφία των τεσσάρων ηγετών να κάνουν βαρκάδα χαμογελαστοί στη λίμνη έξω από την εξοχική κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού κάνει το γύρο του κόσμου, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να πείσει τον Κάμερον να δει με θετικό τρόπο τον Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαταράξει τις σχέσεις της με το Λονδίνο.

Την ώρα που Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για την υποψηφιότητα του πρώην «κλειδοκράτορα» του Βελγίου, επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Γιούνκερ εκφράζει και η Ιταλία που θα αρνηθεί να στηρίξει έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος δεν θα αλλάξει πολιτική, όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματεο Ρέντσι.

Για την γερμανική εφημερίδα «Bild», η εκστρατεία αντί- Γιούνκερ αποκτά «βρώμικα» στοιχεία με τους «Times» του Λονδίνου να υπενθυμίζουν την αδυναμία του Γιούνκερ στο αλκοόλ κυρίως το 2007, όταν ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και την βρετανική «Sun» να γράφει ότι ο πατέρας του είχε υποχρεωθεί να πολεμήσει μαζί με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ότι και ο πεθερός του ήταν πρόθυμος διώκτης των Εβραίων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.