Ειδησεογραφικό site

Βαρβιτσιώτης: 1.000 μετανάστες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο μόνο το τελευταίο τριήμερο

43

Σημαντικά αυξημένη ροή μεταναστών διαπιστώθηκε το τριήμερο, καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, «συζητάμε για 996- δηλαδή 1.000 ανθρώπους- στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχθεί.

Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια. Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι, στην αρχή, παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει– και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους που βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο στην Τουρκία– και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της ΕΕ. Άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους στα παράλια».

Ερωτηθείς για πιθανή υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε: «Πιστεύω γενικά ότι είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν. Γενικά, είναι κατάλληλος για ΠτΔ, διότι πρέπει για μένα να είναι Πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί τον θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις κατά 100%».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών στη ΝΔ τόνισε: «Με πολιτικούς όρους, ναι. Αλλά με όρους προσωπικούς, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική. Πρώτα πρέπει να υπάρχει πολιτικό πλαίσιο για το κάλεσμα και μετά κάνεις συγκεκριμένες τις προσκλήσεις. Θεωρώ ότι με τους συναδέλφους μας που αποχώρησαν από τη ΝΔ, όπως και να είναι, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό ρήγμα. Και σε επίπεδο χαρακτηρισμών και σε επίπεδο λογικής και σε επίπεδο νοοτροπίας. Νομίζω ότι καταλαβαίνουν οι ακροατές, διότι δεν θέλω να προσωποποιώ πράγματα… Πρώτα πρέπει να γίνει η πολιτική συστράτευση και μετά η πρόσκληση σε ατομικό επίπεδο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.