Ειδησεογραφικό site

Βίντεο: Ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» δεν μένει πια εδώ…

301

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, από καρδιακή προσβολή, άφησε την Παρασκευή ο καταξιωμένος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, που έγινε παγκοσμίως γνωστός και έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με τους ρόλους του στις ταινίες «Δόκτωρ Ζιβάγκο» και «Λόρενς της Αραβίας».

sarif_2

tumblr_nmlsldQ5AY1sht9tno2_1280

Ανακοινώνοντας τη θλιβερή είδηση, που βύθισε στο πένθος τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ο ατζέντης του θρυλικού ηθοποιού ανέφερε: «υπέστη καρδιακή προσβολή, σε νοσοκομείο στο Κάιρο».

Πριν από περίπου τρεις μήνες, ο γιος του, Ταρίκ, είχε κάνει γνωστό πως ο Ομάρ Σαρίφ περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις καθώς είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. «Είναι δύσκολο να πούμε με σαφήνεια σε ποιο στάδιο βρίσκεται όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα βελτιωθεί ποτέ. Αντίθετα, θα χειροτερέψει σίγουρα», είχε προσθέσει ο ίδιος.

Omar_Sharif_-_Zhivago_-_1965.jpg

O ηθοποιός στην ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο»

Ποιος ήταν ο Ομάρ Σαρίφ

Ο Ομάρ Σαρίφ (πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1932. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Βικτωρία της Αλεξάνδρειας και κατόπιν από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου σπούδασε φυσική και μαθηματικά, ενώ εργάστηκε με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1953, σε μία αιγυπτιακή ταινία, με τίτλο «Ο Φλογερός Ήλιος», ενώ ακολούθησαν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές. Πρωταγωνίστησε στο πλάι της πρώην συζύγου του, Φατέν Χαμαμά, με την οποία απέκτησε ένα γιο, σε αρκετές ρομαντικές ταινίες, όπως οι «Οι Καλύτερες μας Μέρες» (1955), «Δεν Κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του Κάστρου» (1959) και η διασκευή της Άννα Καρένινα με τίτλο «Ο Ποταμός της Αγάπης» (1961).

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σαρίφ ήταν «Ο Λώρενς Της Αραβίας» (1962), όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Άλι, αποσπώντας μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, μια βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικής Ερμηνείας σε Κινηματογραφική Ταινία και Πολλά Υποσχόμενου Άνδρα Ηθοποιού, αλλά, και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.

Ο Σαρίφ επίσης υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1965 «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Μετά από μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας έμπαινε στους τίτλους των εφημερίδων για τις επιδόσεις του στο… μπριτζ, έκανε την επάνοδό του το 2003 στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου», κατακτώντας βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και με Βραβείο Σεζάρ.

AP651231010.jpg

Με τη σύζυγό του ήταν, για περίπου 20 χρόνια, το «χρυσό» ζευγάρι του κινηματογράφου

 

Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO ως αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Το μετάλλιο – το οποίο αποδίδεται πολύ σπάνια – φέρει το όνομα του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Άιζενσταϊν και μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές από τη Mosfilm της Ρωσίας.


Ο Σαρίφ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ ώστε να παντρευτεί τη διάσημη Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμαμά το 1955, οπότε και πήρε το όνομα Ομάρ αλ-Σαρίφ. Ο γάμος τους κράτησε περίπου 20 χρόνια και έλαβε τέλος το 1974. Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Ταρίκ Σαρίφ., ο οποίος  εμφανίστηκε στο Δόκτωρ Ζιβάγκο σε ηλικία 8 ετών, στο ρόλο του μικρού Γιούρι.


Ήταν μανιακός καπνιστής. Το 1992, υπεβλήθη  σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς και υπέφερε από ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994. Μέχρι το μπαϊπάς, ο Σαρίφ κάπνιζε πενήντα τσιγάρα την ημέρα, αλλά έπειτα από την περιπέτειά του, έκοψε την συνήθεια αυτή.

Το 2006, ο Σαρίφ αποχώρησε από το χώρo της υποκριτικής. Είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Σταμάτησα εντελώς. Αποφάσισα πως δεν ήθελα να ήμουν σκλάβος πια κανενός πάθους εκτός από τη δουλειά μου. Είχα πολλά πάθη, μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου γιατί δεν της αφιέρωσα αρκετό χρόνο».


 

Τα σχόλια είναι κλειστά.