Ειδησεογραφικό site

Βίντεο – Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Ήταν φτιαγμένος όταν έγραφε τα έργα του;

35

 

Μια νέα αποκάλυψη από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ έρχεται να ταράξει τα νερά σχετικά με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον σπουδαίο δημιουργό του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας». Ανασκαφές που έγιναν στην γενέτειρα του Σαίξπηρ, στο Stratford-Upon-Avon, στην Αγγλία, έφεραν στο φως κομμάτια από πίπες καπνού του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα, τα οποία είχαν υπολείμματα κάνναβης.

Οι ανασκαφές έγιναν σε διάφορα σημεία στην γενέτειρα του Σαίξπηρ και ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο κήπος της κατοικίας του συγγραφέα. Τα δείγματα στάλθηκαν για εξέταση στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ και εξετάστηκαν με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους (αέρια χρωματογραφία με φασματομετρία μάζας).

Από τα 24 συνολικά κομμάτια από πήλινες πίπες καπνού που βρέθηκαν στην γενέτειρα του Σαίξπηρ και εξετάστηκαν στα εργαστήρια, στα οκτώ από αυτά βρέθηκαν υπολείμματα κάνναβης και τα τέσσερα από τα οκτώ δείγματα είχαν εντοπιστεί στον κήπο του Σαίξπηρ! Επίσης, σε δύο από τα δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα κοκαΐνης, αλλά αυτά τα δείγματα δεν ανήκαν στον σπουδαίο δραματουργό.

Αν μελετήσει κανείς με προσοχή τα σονέτα του Σαίξπηρ θα ανακαλύψει ότι ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής ήταν αρκετά εξοικειωμένος με την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στο σονέτο 76 ο Σαίξπηρ αναφέρεται στην «εφεύρεση ενός διακεκριμένου χόρτου» και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Σαίξπηρ ίσως έκανε χρήση αυτού του «χόρτου», όταν έγραφε τα σπουδαία θεατρικά έργα του.

Στο ίδιο σονέτο ο Σαίξπηρ γράφει ότι θα προτιμούσε να μην έρχεται σε επαφή με «παράξενους συνδυασμούς» μια φράση που ο βρετανικός Τύπος ερμηνεύει ως αποφυγή για «περίεργες» ουσίες, πιθανότατα την κοκαΐνη.


 

Τα σχόλια είναι κλειστά.