Ειδησεογραφικό site

Βίντεο-ντροπή εκθέτει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

40

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι ντροπιαστικές για τη χώρα εικόνες με τους χιλιάδες μετανάστες να παραμένουν στα ελληνικά νησιά περιμένοντας να μεταφερθούν στον Πειραιά για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική με τους πρόσφυγες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και άλλα νησιά της χώρας, καταλαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τους δρόμους ζητώντας να μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στον Πειραιά, αλλά και εκφράζοντας την οργή τους για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Οι σκηνές χάους στην Λέσβο καταγράφηκαν από την κάμερα του Telegraph, με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας, Νικ Σκουίρς, ο οποίος παραμένει στο νησί, να μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια όσα διαδραματίζονται στο σημείο εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση.

Στο βίντεο αποτυπώνεται η αγανάκτηση των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Συρία για να ξεφύγουν από την λαίλαπα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την καταπίεση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος εξακολουθεί να δείχνει απαθής απέναντι στις δραματικές επιπτώσεις του εμφυλίου που μαστίζει τη χώρα.

«Υπάρχουν περίπου 2.000 άνθρωποι και μόνο ένας αστυνομικός ελέγχει τα χαρτιά μας. Έτσι, μόνο 200 ή 300 άνθρωποι ελέγχονται καθημερινά», λέει με αγανάκτηση ένας νεαρός πρόσφυγας, ενώ πίσω του δεκάδες ακόμα διαμαρτύρονται για την κατάσταση που παραμένει αναλλοίωτη.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ειρήνη», φωνάζει μία δεύτερη ομάδα ανθρώπων εμποδίζοντας την κυκλοφορία στους δρόμους του νησιού, ενώ σε ένα ακόμα πλάνο του Telegraph ένα 13χρονο αγόρι χάνει τις αισθήσεις του από την ζέστη, την πολύωρη αναμονή, την αφυδάτωση και την ασιτία. Με αγωνία τρεις άνδρες το μεταφέρουν σε σκιερό μέρος και του ρίχνουν νερό προσπαθώντας να τον επαναφέρουν.

Την ίδια ώρα, ο Αχμέντ από το Χαλέπι της Συρίας, στο οποίο προελαύνει το Ισλαμικό Κράτος σφαγιάζοντας όσους έχουν απομείνει στην περιοχή, μιλώντας στην κάμερα της βρετανικής εφημερίδας εξηγεί πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι η μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά.

Ο Αχμέντ, μάλιστα, επισημαίνει πως αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, είναι πρόθυμοι οι μετανάστες να πληρώσουν το εισιτήριό τους ώστε να καταφέρουν να φύγουν από την Μυτιλήνη.

Όλα αυτά, ενώ στο νησί παραμένουν πάνω από 85.000 άνθρωποι, εκ των οποίων δεκάδες χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού περιμένοντας από τις τοπικές αρχές να εκδώσουν άδεια που θα τους επιτρέψει να μεταβούν στην Αθήνα και από εκεί στη Βόρειο Ελλάδα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

«Έμεινα εδώ για οκτώ, εννιά ημέρες -Θεέ μου, δε μπορώ να θυμηθώ», δηλώνει στην εφημερίδα ο Αλεντίν, ένας φοιτητής Πολυτεχνείου που ελπίζει να φτάσει στην Γερμανία, όπου ζει ο αδερφός του.

«Κάποιοι βρίσκονται εδώ 14, ή 15 ημέρες. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται», συνεχίζει ο νεαρός, μην μπορώντας να κρύψει την οργή του.

Στο μεταξύ, το νησί έχει πληγεί σοβαρά λόγω της αθρόας εισροής μεταναστών, με τους κατοίκους να μην αντέχουν πια την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση.

Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και εξακολουθούν να επηρεάζουν την ζωή των ντόπιων, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα έξι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με 5.000 τουρίστες ακυρώθηκαν.

Για το σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος τόνισε πως «και μεσοπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην τουριστική φήμη του νησιού ιδιαίτερα στη σημαντική αγορά των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.