Ειδησεογραφικό site

Βέτο της Ρωσίας για αναγνώριση της «γενοκτονίας» στην Σρεμπρένιτσα

37

Μετά από βέτο της Ρωσίας και αποχή τεσσάρων άλλων μελών, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα δεν αναγνωρίστηκε τελικά ως «γενοκτονία» από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η μάχη της Σρεμπρένιτσα αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης (και δη των Βαλκανίων), καθώς η σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων το 1995 θεωρείται η μεγαλύτερη μαζική σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κίνηση με εμπνευστές τις ΗΠΑ και την Αγγλία, που συνδυάστηκε με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την εποχή εκείνη, είχε εξοργίσει την Σερβία και την κοινή γνώμη της. Αν και το σκεπτικό πίσω από την πρόταση του ΟΗΕ είναι ότι θα αποτελούσε έναυσμα συμφιλίωσης, η Ρωσία παρατήρησε πολύ πιο σωστά ότι δεν είναι εποικοδομητική. Και ότι προσθέτει στοιχεία έντασης και αντιπαράθεσης σε μία περιοχή που ακόμα δεν έχει ηρεμήσει.

Ιδίως αυτή την εποχή που ρεπορτάζ και αναλύσεις του ξένου Τύπου, δείχνουν ότι το έδαφος της Βοσνίας αποτελεί σταυροδρόμι συνάντησης φανατικών ισλαμιστών από όλον τον κόσμο, με στρατόπεδα εκπαίδευσης και στρατολόγησης για μαχητές προς την Συρία και για τόπους κατήχησης για την δημιουργία θυλάκων ισλαμικού φανατισμού επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την αναμφισβήτητη σκληρότητα των γεγονότων της Σρεμπρένιτσα, το σίγουρο είναι ότι η περιοχή ακόμα δεν έχει αποκτήσει το ιστορικό υπόβαθρο και την χρονική απόσταση ασφαλείας ώστε να μπορέσει να συμφιλιώσει τους λαούς και να θεραπεύσει τις πληγές της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.