Ειδησεογραφικό site

Βέμπερ: Παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit

22

Παρά τις ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, έστω και την τελευταία στιγμή, ο κίνδυνος ενός Grexit είναι ακόμα υπαρκτός, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν θετικά την έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών. Σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, είναι καλό σημάδι και ότι οι προτάσεις της Αθήνας κινούνται, κατά την άποψη των θεσμών, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, όμως, γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί εμπόδιο για μια συμφωνία υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν.

Αισιόδοξος για μια συμφωνία Ελλάδας δανειστών εμφανίζεται ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) δηλώνει ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα είναι απλά η προϋπόθεση για μια σειρά από βήματα που θα συμβάλουν στην «ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Μάρτιν Σουλτς θεωρεί ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη οφείλουν να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το επενδυτικό πακέτο που ψήφισαν πρόσφατα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να εργαστούν έτσι ώστε «να φορολογηθούν επιτέλους εκείνοι που είτε έχουν συμβάλει λίγο, είτε καθόλου στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Πολύ πιθανή θεωρεί μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt τόνισε: «Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι πρέπει να εκπληρώσει προϋποθέσεις, που αποτελούν το θεμέλιο για την επίλυση της κρίσης».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απογοητεύσει πολλούς υποστηρικτές του: «Με την υπογραφή του στη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι έδωσε στους ψηφοφόρους του υποσχέσεις που δεν είναι σε θέση να τηρήσει».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θεωρεί ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός Grexit:« Ακόμα και μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Ήταν ένα πολύ καλό ενδιάμεσο βήμα. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.