Ειδησεογραφικό site

Βάνα Μπάρμπα: «Η ομορφιά είναι… ενοχική»

154

Της Θωμαής Βούλγαρη

«Η ομορφιά στην Ελλάδα είναι κατάρα κι όχι αρετή» δηλώνει κατηγορηματικά στο «Καρφί» η Βάνα Μπάρμπα. Η γνωστή ηθοποιός μιλάει έξω από τα δόντια, αποκαλύπτοντας ότι στην εποχή της δόξας της θεωρούσε τον εαυτό της παντοδύναμο. Η γυναίκα που υπήρξε το απόλυτο sex symbol μιας ολόκληρης εποχής παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος και παροτρύνει τις νέες κοπέλες που κάνουν καριέρα να μην αφεθούν στη ματαιοδοξία του «φαίνεσθαι»…

Κυρία Μπάρμπα, η ομορφιά σάς βοήθησε να εξελιχθείτε στο χώρο της ηθοποιίας;
Ναι, ήταν σίγουρα το μεγάλο σκαλοπάτι. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν ξέρω αν θα υπήρχα κι εγώ ως όνομα. Από την άλλη, η ομορφιά στην Ελλάδα είναι κατάρα. Δεν είναι αρετή. Θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι και έξυπνη και καλό παιδί. Είναι πραγματικά τόσο ενοχικό το να είσαι όμορφη. Για να σε απενοχοποιήσουν από αυτό το αγαθό που διαθέτεις, θα πρέπει να σου βρουν χίλια δυο άλλα. «Όμορφοι και καταραμένοι», όπως λέει και ο συγγραφέας Φιτζέραλντ.

Καταβάλλετε προσπάθειες να αποδείξετε ότι αξίζετε ως άνθρωπος και καλλιτέχνης;
Δεν έκανα καμία προσπάθεια, ούτε θέλω να αποδείξω σε κανέναν τίποτα. Και αυτό είναι και η απόλυτη ελευθερία μου. Η ελευθερία του ανθρώπου να προσφέρει –γιατί έχει ανάγκη να προσφέρει κι όχι για να αρέσει– είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Εγώ το έχω κερδίσει αυτό, στην ηλικία που είμαι πλέον. Δεν με ενδιαφέρει να αρέσω. Μου είναι τελείως αδιάφορο ποια είναι η γνώμη των άλλων για μένα.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας;
Η βασική μου αρετή είναι η δύναμη ψυχής. Όταν αγαπάω, όταν οραματίζομαι, όταν ονειρεύομαι, έχω τη δύναμη να σηκώσω όλο τον κόσμο αγκαλιά. Είναι το μοναδικό μου προτέρημα. Μέσα από αυτό, βέβαια, μπορεί και να καταστραφώ.

Το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;
Η υπερβολή μου. Δεν έχω μέτρο, δεν ξέρω να αγαπάω με μέτρο, δεν ξέρω να προσφέρω με μέτρο. Δυστυχώς, παρόλο που «παν μέτρον άριστον», εγώ ακόμα αγωνίζομαι να το μάθω.

Είστε δοτικός άνθρωπος;
Δοτικός είναι ο μικροαστός. Εγώ είμαι υπερβολική. Ο δοτικός είναι συμπαθής και μπορεί να δώσει το χέρι του σε έναν άλλο άνθρωπο. Ο υπερβολικός είναι εκείνος που μπορεί να σύρει ένα καράβι, αλλά μπορεί και να το καταστρέψει.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, τι θα αλλάζατε;
Πάρα πολλά. Έκανα μεγάλη λάθη. Στην εποχή της δόξας μου πίστευα ότι είμαι παντοδύναμη. Όταν οι άλλοι πονούσαν, εγώ ίσως δεν έβλεπα. Σίγουρα θα άλλαζα πολλά, γιατί τώρα υπάρχει γνώση. Προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος.

Είστε εγωίστρια;
Όχι, πιστεύω ότι είμαι όλα τα κακά της μοίρας μου. Οι άνθρωποι της δόξας είναι και εγωιστές, νάρκισσοι, παλιάνθρωποι, είναι απ’ όλα. Γιατί όταν εκτίθεσαι και σε θαυμάζουν, βγαίνει ο κακός σου εαυτός. Βέβαια, το μεγάλο μου όπλο είναι ο θαυμασμός του κόσμου. Για μένα είναι η μεγάλη μου προίκα. Δεν έβγαλα χρήματα από τη δουλειά μου και, όταν έβγαζα, τα έτρωγα. Δεν ήμουν ποτέ οικονομικά ανεξάρτητη. Όμως η προίκα από το κοινό μου είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

Αποδέχεστε τον όρο sex symbol;
Όχι πια! Γιατί το «σέξι» είναι ανόητο στην ηλικία μου. Πρέπει να υπάρχει το «γνώθι σαυτόν». Μπορεί να είναι ερωτισμός, γοητεία, θηλυκότητα. Αποδέχομαι μια γυναίκα που παραμένει γοητευτική. Αλλάζουν τα δεδομένα. Σέξι είναι ένα 25χρονο. Εξακολουθώ να βιώνω σήμερα το θαυμασμό του ανδρικού πληθυσμού, γιατί υπάρχει γοητεία και γνώση.

Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνετε ένα παιδί εκτός γάμου;
Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα. Παράκανα το μάγκα. Βλέπω ότι έκανα ένα «αστέρι» και είμαι περήφανη γι’ αυτό, αλλά πολλές φορές δεν έχεις αντοχές. Είναι άθλος. Καλύτερα να υπάρχουν δύο, παρά ένας μόνος του.

Τι θα συμβουλεύατε τις νέες κοπέλες που ξεκινούν την καριέρα τους;
Με το χέρι στην καρδιά, να κάνουν τις επιλογές τους και να μην αφεθούν στη ματαιοδοξία του «φαίνεσθαι». Εγκυμονεί κινδύνους το επάγγελμα του ηθοποιού. Όμως βλέπω σήμερα ότι τα νέα κορίτσια είναι δυναμικά και πάνε πολύ καλά κι από μόνα τους. Η κρίση δημιουργεί καινούριες συνθήκες ζωής. Είναι ένας μικρός θάνατος, για να έρθει μια καινούρια γέννα. Το πιο βασικό μονοπάτι της ζωής είναι να είσαι μέσα σου δυνατός. Αυτά τα όπλα δεν χρειάζονται στολίδια, χρυσάφια, εκατομμύρια και δόξες. Χρειάζονται αρχές φιλοσοφίας και ηθικής. Ο κόσμος πρέπει να ψάξει μέσα του και να βρει τον πνευματικό δρόμο, για να σταθεί στα πόδια του, γκρεμίζοντας τον υλικό.

Τα επαγγελματικά σας σχέδια γι’ αυτή τη σεζόν;
Ξεκινάω τώρα μια παράσταση-μονόλογο με τίτλο «Όταν κρεμάσουν τις όμορφες», που έχει θέμα τη μοναξιά των ανθρώπων όταν γερνάνε… Θα είμαι μόνη στη σκηνή, πράγμα δύσκολο γιατί δεν το έχω ξανακάνει. Ετοιμάζουμε και μια μεγάλη παραγωγή στο θέατρο «Ακροπόλ» με θέμα τη Σμύρνη. Βέβαια, τρέχουμε και το θέμα με το Δήμο έχοντας αναλάβει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σπουδαίο οργανισμό εθελοντισμού προσπαθώντας να βοηθήσουμε κόσμο και παιδάκια στα νότια. Κι όλα αυτά γίνονται ανθρώπινα, απλά και με το χέρι στην καρδιά. Δεν είναι σοβαροφανή, ούτε ψεύτικα.

Τι σας έχει απογοητεύσει;
Η βλακεία των Ελλήνων πολιτικών και η σοβαροφάνειά τους. Ποτέ δεν πήγαν τη χώρα μπροστά. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Τρεις καλοί και οι υπόλοιποι για πέταμα.

Στις αυτοδιοικητικές δώσατε τη δική σας μάχη ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας. Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα;
Ο κόσμος θέλει νέους ανθρώπους, καινούρια και δημιουργικά μυαλά. Για εμάς ήταν συντριπτική η νίκη, με ένα νέο παιδί που είναι ήδη ευρωβουλευτής. Δεν πιστεύω ότι έπρεπε να παιχτεί παιχνίδι κομματικά, γιατί στη δημαρχία ψηφίζουμε ανθρώπους και προσωπικότητες. Υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στη χώρα αυτή τη στιγμή, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά γίνεται γιατί είναι προσωπική ανάγκη ψυχής. Δεν γίνεται για να κάνω τον καλό άνθρωπο. Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχω, καθώς η ανάμειξή μου ξεκινά εδώ και χρόνια. Έχω ξανακατέβει με το ΠΑΣΟΚ και έπειτα με τον Καρατζαφέρη. Η ενασχόλησή μου έχει αξία γιατί αφορά το παιδί μου, το σπίτι μου, τα σχολειά μας, την πόλη μου. Άνθρωποι σαν κι εμάς είναι πιο χρήσιμοι από άλλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε να χτυπήσουν πόρτες και να ζητήσουν χορηγίες. Κι αυτό, γιατί είμαστε ήδη εκτεθειμένοι και γνωρίζουμε καλά και το χώρο αυτόν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.