Ειδησεογραφικό site

Βάιντμαν: Σε περίπτωση συμφωνίας η ΕΚΤ μπορεί να κάνει εκ νέου δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

31

Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι σε θέση να παραχωρήσει εκ νέου ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες εάν η Αθήνα συναινέσει στη συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε επίσημα, μέσω επιστολής της προς τους πιστωτές της, εξάμηνη παράταση του προγράμματος. Στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα επιθυμούσε η ΕΚΤ να ξαναρχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες υπό τους όρους οι οποίοι ίσχυαν πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνταν ενός καθεστώτος εξαίρεσης, το οποίο τους επέτρεπε να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ δίνοντας ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα, παρά το ότι τα αξιόγραφα αυτά δεν θεωρούνται επένδυση από τους οίκους αξιολόγησης και – στη θεωρία – δεν θα έπρεπε να γίνονται δεκτά.

Μετά το τέλος του καθεστώτος εξαίρεσης αυτού, οι ελληνικές τράπεζες αντεπεξέρχονται χάρη στην έκτακτη ρευστότητα που τους χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αξιοποιεί για τον σκοπό αυτό τον μηχανισμό ELA, όμως η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να κλείσει αυτή την οδό άντλησης ρευστότητας.

Το πρότερο καθεστώς εξαίρεσης «συνδέεται με ιδιαίτερους όρους, οι οποίοι είναι προσδιορισμένοι σαφώς, και εάν αυτοί οι όροι αρχίσουν εκ νέου να τηρούνται, το “waiver” (σ.σ. το καθεστώς εξαίρεσης) θα μπορούσε να ισχύσει εκ νέου», δήλωσε ο Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν εμφανίστηκε να λέει με τεχνικούς όρους πως η ΕΚΤ μπορεί να ξανανοίξει τους κρουνούς χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες αν υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

Αλλά «η επιστολή (της ελληνικής κυβέρνησης) δεν μας επιτρέπει να προδικάσουμε εάν οι όροι αυτοί θα εκπληρωθούν εκ νέου», πρόσθεσε ο Βάιντμαν, καθώς η Αθήνα επιμένει να ζητεί τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας που συνδέονται με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης.

«Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πραγματικά (…) εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να τιμήσει τις δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.