Ειδησεογραφικό site

Αύξηση κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. του ELA για τις τράπεζες ζήτησε η Ελλάδα

54

Αύξηση των ορίων των κεφαλαίων που μπορούν να δανειστούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά από την ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) αναμένεται να αποφασίσει σχετικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το όριο του ELA αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 71 δισ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό αίτημα είναι για επιπλέον αύξησή του κατά περισσότερο από 2,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, πηγές από την ΕΚΤ σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναφέρουν ότι δεν αναμένουν Eurogroup νωρίτερα από τις 24 Απριλίου. Όπως σημειώνουν, απέχει ακόμη η επίτευξη συμφωνίας αλλά το κλίμα είναι καλο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων μας εκτιμάται πως θα υπάρξει και νέα αύξηση, λόγω των εκροών καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης που επενδύθηκαν σε repos.

Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα οι εκροές καταθέσεως από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 137 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.