Ειδησεογραφικό site

Τεστ ετοιμότητας μηδέν – Αφήνουν το τοξικό νέφος να πνίγει την Αττική γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στην Περιφέρεια – Επάνερχεται ο φόβος από τις διοξίνες

48

Για πέμπτη μέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο με το τοξικό νέφος να έχει καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής δημιουργώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους που εισπνέουν το μαύρο σύννεφο.

Παρά το γεγονός ότι ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής εξηγεί πως για «να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθνο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει άμεσα το τοξικό νέφος πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμη κι αν συνεχίσουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο» η Περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει το ποσό των περιπου 200.000 ευρώ για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Π.Σ. αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.

Αντίθετα η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε – μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε μόλις την τέταρτη ημέρα από την έναρξη της φωτιάς – ότι «δεν υπήρξε καμία ολιγωρία». Πρόσθεσε, δε, ότι η σύσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, υπηρεσιακών παραγόντων από τα υπουργεία Υγείας και Προστασιας του Πολίτη και υψηλόβαθμών αξιωματικών της πυροσβεστικής έγινε απλά «για να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας μπροστά στην τελική ευθεία, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως το τραγικό αυτό γεγονός και να ελεγχθεί απολύτως».

 Αντίστοιχη «ετοιμότητα» έδειξε και το υπουργείο Υγείας το οποίο χρειάστηκε τέσσερα 24ωρα προκειμένου να αποφασίσει να ενημερώσει τους κατοίκους για τους κινδύνους από το τοξικό νέφος και να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των σχολείων για σήμερα Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, στη σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου της εταιρείας ανακύκλωσης προχώρησαν την Τρίτη οι Αρχές. Ο 35χρονος Έλληνας συνελήφθη στον Ασπρόπυργο από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που κατηγορείται για τις ίδιες παραβάσεις αναζητείται.

Τη σύλληψη την ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εκτίμηση της κατάστασης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη και εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως «είμαστε στην τελική ευθεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν αυτή την ώρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Λαφαζάνης: Σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση οι έρευνες

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε «έρευνες σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση για να διερευνηθούν οι αιτίες της». «Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα».

Σύμφωνα με την Αστυνομία κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Στο μεταξύ, το τοξικό νέφος που κατακλύζει από το μεσημέρι του Σαββάτου τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι ανάστατοι. Όπως μάλιστα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» περί τους 30.000 τόνους υπολογίζεται πως είναι τα συσσωρευμένα υλικά απορριμμάτων που καίγονται από το Σάββατο στον Ασπρόπυργο.

Η έντονη οσμή καμμένου πλαστικού καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ χαρακτηριστική είναι κι η αδυναμία της Πολιτείας να αντιδράσει, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Οι Αρχές παρόλο που βρίσκονται σε επιφυλακή, περιμένουν να σβήσει η φωτιά, που εξακολουθεί να υποκαίει στις εγκαταστάσεις της μονάδας -χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης-, για να λάβουν δράση κι όλα αυτά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παραμένει στο σημείο με ισχυρές δυνάμεις προσπαθώντας με τη ρίψη νερού να κατεβάσει σε χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία, ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι εστίες.

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας 

Την ώρα που για πέμπτη ημέρα έντονη αιθάλη και μυρωδιά καμμένου καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική ιδίως επάνω από τις ανατολικές συνοικίες της Αττικής, το υπουργείο Υγείας την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού, αλλά και συστάσεις προς πολίτες και φορείς.

Με βάση τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Στα άτομα αυτά, ακόμη, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά. Η παραπάνω οδηγία αφορά και στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ αν τα συμπτώματα επιμείνουν, συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Την ίδια ώρα, στα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπροπύργου, το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε έξω από το χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης σε ξερά χόρτα το Σάββατο, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 20-25 στρεμμάτων κι επεξεργάζεται υλικά κυρίως βιομηχανικών απορριμμάτων, μεγάλες ποσότητες των οποίων βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Με βάση τα όσα υποστηρίζουν περίοικοι, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ξερόχορτα πήραν φωτιά, αλλά η τρίτη! Κανείς, όμως, δεν είχε φροντίσει, να τα κόψει κι έτσι, αν και τις δύο πρώτες φορές -με βάση τις μαρτυρίες- η φωτιά δεν πέρασε την μάντρα, αυτή τη φορά το κακό έγινε. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση που φέρεται να οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά προς τις τράπεζες, κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2010 και το 2011, έπειτα από έλεγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα. Εντούτοις, και πάλι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.

Το απίστευτο πλιάτσικο των Ρομά της περιοχής

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μη άμεση αντίδραση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο σημείο, ενώ καταγγέλλουν πως η επιχείρηση την ώρα που εφλέγετο βρέθηκε στο έλεος ομάδες Ρομά, που με ό,τι μέσω διέθεταν «σήκωναν» τα πάντα, επιδιδόμενες σε ένα πλιάτσικο δίχως τέλος.

Μάλιστα, οι ομάδες αυτές φέρονται να είχαν τοποθετήσει τεράστια εμπόδια στους γύρω δρόμους, προκειμένου να μη μπορούν να πλησιάσουν οι υδροφόρες για να σβήσουν τη φωτιά κι έτσι τα μέλη τους να δρουν ανενόχλητα και να αρπάζουν εκτός από σίδερα κ άλλα υλικά, υπολογιστές, έπιπλα κι ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους

Τα σχόλια είναι κλειστά.