Ειδησεογραφικό site

Αφιέρωμα Independent στον Βαρουφάκη: Οι επτά φορές που δεν έδωσε δεκάρα για όσα σκέφτονται οι άλλοι γι΄αυτόν

32

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών, η βρετανική εφημερίδα «Independent» φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της για τις δηλώσεις που Ελληνα πολιτικού που δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τον εαυτό του αφού όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, δεν δίνει δεκάρα για τα πόσα σκέφτονται οι άλλοι γι΄αυτόν.

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τα δηκτικά και εκτενή σχόλιά του στο blog του.
«Φυσικά, αυτά που γράφω στο blog μου θα είναι στο εξής λιγότερα αλλά και πιο σύντομα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα έχουν ζουμερές απόψεις και σχόλια.

Όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών, έγραψε στο blog του: «Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος , ενημερώνω τους Ευρωπαίους για την απουσία μου στις επόμενες συνεδριάσεις και… αυτό γίνεται για να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να επιτευχθεί συμφωνία. Για το λόγο αυτό αποχωρώ από το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Βαρουφάκης δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για τον εαυτό του. Ο Independent παρουσιάζει επτά ακόμα φορές:

1. Όταν απλά δεν νοιάζεται για την ενδυμασία του μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σηκώνει τα φρύδια του και φορώντας το κράνος της μηχανής κι ένα γκρίζο T- shirt, μιλάει στον Τύπο.

2. Κάθε φορά που μιλούσε απαξιωτικά για την «τρόικα», τους θεσμούς, δηλαδή ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ. Στους μήνες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, ο Γ. Βαρουφάκης αναφερόταν σε μία επιτροπή που έχει δημιουργηθεί πάνω σε σάπια θεμέλια… Η Ευρώπη με την απέραντη σοφία της αποφάσισε να ασχοληθεί με την πτώχευση της Ελλάδας φορτώνοντας το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας στους ώμους των ασθενέστερων … Αυτό που έχουμε ήδη είναι μία μορφή δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού που έχει μετατρέψει αυτό το έθνος σε μια αποικία χρέους, έχει δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης.

3. Η απάντησή του αν θα υπογράψει τις προτάσεις των δανειστών που δεν περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα: «Θα προτιμούσα να κόψω το χέρι μου».
Αλλά, σας παρακαλώ Γιάννη, πείτε μας τι σκέφτεστε πραγματικά; διερωτάται η βρετανική εφημερίδα Independent.

4. Η απάντησή του στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ: «Συμμαχώντας με αντιδραστικές δυνάμεις, όπως εγώ θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε σήμερα την Ευρώπη, μας φέρνει ενάντια στον κίνδυνο μιας συμφωνίας, φέρνοντας τον δικό μας ριζοσπαστισμό μέσω της ζεστής λάμψης που έχει ήδη φτάσει στους διαδρόμους της εξουσίας».

5. Η στιγμή της πιο κρύας χειραψίας που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης έριξε την δική του «βόμβα» αναφερόμενος στην τρόικα. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών της ΕΕ όπως η Κομισιόν, οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ κτλ. Πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο πρόγραμμα αυτό που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, εντεταλμένη με την εφαρμογή του προγράμματος που έχουμε απορρίψει», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «με μια τριμερή επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε. Με αυτήν την …επιτροπή δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε. Ευχαριστώ…Και πριν αποχωρήσει , σφίγγει το χέρι του Ντάισελμπλουμ, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup του ψιθυρίζει στο αυτί : «Εχετε σκοτώσει την τρόικα». Και ο Βαρουφάκης απαντάει: Ουάου!

6. Όταν δεν τον ένοιαζε η άποψη που είχε η Γερμανία για τον ίδιο ή η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Δεδομένου ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από πέντε μήνες, η σχέση των δύο ανδρών (Βαρουφάκη-Σόιμπλε) υπήρξε τεταμένη, στην καλύτερη περίπτωση όμως και οι δύο έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλο. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει: «Ο κύριος Σόιμπλε μου είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Του είπα ότι ποτέ δεν την είχα. Έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού». Ο κ Βαρουφάκης, παραμένει πάντα πιστός στον εαυτό του, σχολιάζει ο Independent.

7. Oταν έφτασε την Ντάουνινγκ Στρητ με δερμάτινο τζάκετ, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου είχε συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.