Ειδησεογραφικό site

Αυτοί είναι οι 11 «χρυσοί» παίκτες του Θρύλου, όλων των εποχών

34

Τους 11 αγαπημένους τους παίκτες όλων των εποχών, που φόρεσαν την ένδοξη «ερυθρόλευκη» φανέλα, κλήθηκαν να επιλέξουν οι φίλοι του Ολυμπιακού, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου.

Για να… θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, αξίζει μια «μίνι» ιστορική αναδρομή: ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925 και προέρχεται από τη συγχώνευση του «Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου» και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά. Η απόφαση ελήφθη από επιφανείς Πειραιώτες στην ταβέρνα του Μοίρα στην «καρδιά» του Πειραιά. Ανάδοχος ήταν ο αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος Νότης Καμπέρος, που θέλησε ο τίτλος του νέου συλλόγου να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, την επικράτηση και εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες.

Ο βιομήχανος και μετέπειτα δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε στο επίθετο Ολυμπιακός τις λέξεις Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς κι έτσι ο πλήρης τίτλος του Πειραϊκού συλλόγου ήταν και παραμένει Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

Ως έμβλημα του νέου συλλόγου επελέγη η κεφαλή ενός δαφνοστεφανωμένου εφήβου και χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, κατόπιν προτάσεως του Γιάννη Ανδριανόπουλου, θαυμαστή της ερυθρόλευκης Άρσεναλ, από την εποχή που σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο.

Το πρώτο Δ.Σ. του Ολυμπιακού αποτέλεσαν οι: Μιχάλης Μανούσκος (πρόεδρος), Νότης Καμπέρος (αντιπρόεδρος), Τριαντάφυλλος Κρέμος (αντιπρόεδρος), Σταύρος Μαραγκουδάκης (γεν. γραμματέας), Θανάσης Κόκκινος (ταμίας), Παναγιώτης Λαγουρατζής (έφορος), Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης και Ε. Κασιμάτης.

Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικό σωματείο και γρήγορα επισκίασε τους ανταγωνιστές του στο λιμάνι, για να γίνει ο κυρίαρχος του Πειραιά, με επικεφαλής τη θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλαίων, που αποτέλεσαν την ψυχή της ομάδας στα πρώτα της βήματα. Παιδιά γνωστής οικογένειας στον Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του Ολυμπιακού σ’ όλη την Ελλάδα.

Στην αρχή έπαιξαν οι τέσσερις Ανδριανόπουλοι, ο Γιάννης, ο Ντίνος, ο Γιώργος και ο Βασίλης. Αργότερα, εμφανίστηκε και ο Λεωνίδας και για ένα μικρό χρονικό διάστημα αγωνίστηκε και ο Στέλιος. Η πεντάδα της επίθεσης με τους πέντε αδελφούς έγινε θρύλος.

Οι χρυσές περίοδοι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού είναι η δεκαετία του ’30, η δεκαετία του ’50 με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα, η περίοδος της προεδρίας Γουλανδρή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εκείνη που ξεκίνησε το 1993, με την ανάληψη της προεδρίας από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδας ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης (καλοκαίρι του 2010), ο πανίσχυρος εντός Ελλάδος Ολυμπιακός «γιγαντώθηκε» και στο εξωτερικό, αποτελώντας τον αθλητικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο Champions League.

Στο πλαίσιο, λοιπόν της συμπλήρωσης 90 ετών «κόκκινης» ιστορίας, ιδού οι σύγχρονοι και… παλαιότεροι άσοι του Ολυμπιακού, που επέλεξαν ως αγαπημένους τους οι φίλοι της ομάδας.

Η «χρυσή» 11άδα αποτελείται από τους: Αναστόπουλο, Γεωργάτο, Δεληκάρη, Ιμπαγάσα, Καρεμπέ, Μουράτη, Ντέταρι, Προτάσοφ, Σιδέρη, Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.