Ειδησεογραφικό site

Αυτοί είναι οι ριζοσπάστες αριστεροί, σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ευρώπη

53

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτήν την στιγμή ίσως ο πιο πετυχημένος πολιτικός στην Ευρώπη. Όχι μόνο κατάφερε να γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία στα 40 του χρόνια, αλλά πέτυχε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%.

Όπως όμως γνωρίζουμε στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται λόγος για αλλαγή μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ποιοι είναι λοιπόν οι άλλοι σύμμαχοί του; Από ποιους αποτελείται η Ευρωομάδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ποια η επιρροή τους και ποια η δυναμική τους στις χώρες τους;

Ισπανία-Podemos

Ισπανία-Podemos

Γεννημένο στις πλατείες των αγανακτισμένων, το ισπανικό Podemos όχι μόνο κατάφερε να εισέλθει στην ευρωβουλή στις ευρωεκλογές του Μαϊου, αλλά εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλο και πιο ενισχυμένο, φλερτάροντας ακόμη και την πρώτη θέση.

Ξεπερνά το 28,2% στην πρόθεση ψήφου ξεπερνώντας τόσο το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, όσο και τους Ισπανούς σοσιαλιστές.

Επικεφαλής του Podemos , ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος έδωσε και το «παρών» στην κεντρική προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στον Α. Τσίπρα.

Πορτογαλία-Bloco de Esquerda

Πορτογαλία-Bloco de Esquerda

Το κόμμα της ριζοσπαστικής πορτογαλικής αριστεράς κατέλαβε ποσοστό 10% στις τελευταίες εθνικές εκλογές της χώρας. Ωστόσο το ποσοστό της μειώθηκε στις ευρωεκλογές.

Γερμανία-Die Linke

Γερμανία-Die Linke

To ιστορικό κόμμα της γερμανικής αριστεράς κατέλαβε ποσοστό 7,4% στις τελευταίες ευρωεκλογές. Από τον Δεκέμβριο όμως το Die Linke βρίσκεται στην κυβέρνηση της Θουριγγίας, με τον Μπόντο Ραμέλο να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός κόμματος της αριστεράς μετά την πρώση του τείχους του Βερολίνου.

Ιταλία-Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα

Ιταλία-Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα

Το ψηφοδέλτιο «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» δημιουργήθηκε για τις ευρωεκλογές του 2014 και κατάφερε να συσπειρώσει ποικίλα αριστερά και οικολογικά κόμματα, μεταξύ αυτών και η ιστορική Κομμουνιστική Επανίδρυση. Κατέλαβε ποσοστό 4% στις ευρωεκλογές.

Ιρλανδία-Σιν Φέιν

Ιρλανδία-Σιν Φέιν

Με θέσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν συμμετέχει στην ομάδα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο. Στις τελευταίες ευρωεκλογές το ποσοστό του σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο, αφού από το 2,8% εκτοξεύτηκε στο 17%. Ηγέτης του Sin Fein από το 1993 είναι ο Τζέρι Άνταμς.

Ολλανδία-Socialistische Partij

Ολλανδία-Socialistische Partij

Καταλαμβάνοντας ποσοστό 9,6% στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι ολλανδοί Σοσιαλιστές συμμετέχουν επίσης στην ευρωομάδα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.