Ειδησεογραφικό site

Αυτή είναι η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Νίκο Ρωμανό

50

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε περίπτωση που δεν τους χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες, με την οποία επιχειρείται να πειστεί να σταματήσει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί μετά την απόρριψη από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά της αίτησης του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού προκειμένου να του χορηγηθούν άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων της σχολής των ΤΕΙ Αθήνας στην οποία έχει επιτύχει μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις».

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα καθορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν γίνεται καμία αναφορά στο «βραχιολάκι» καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης η λύση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο διαγωνισμός έχει «κολλήσει» στην ελληνική δικαιοσύνη.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ……….

ΑΡΘΡΟ……

Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες»

Αιτιολογική
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια. Με το μέτρο αυτό , που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας , του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Γονείς Ρωμανού: Αν δε γίνει δεκτό το αίτημα, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί νεκρό

Τα σχόλια είναι κλειστά.