Ειδησεογραφικό site

Αυτά τουλάχιστον είναι καλό να τα γνωρίζουμε

43

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Τις επόμενες 20 μέρες θα τρίβουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας με αυτά που θα ακούμε και θα βλέπουμε από τους πάσης φύσεως αυτόκλητους σωτήρες μας, που θα πλειοδοτούν σε ευαισθησία και αυθεντικές λύσεις για τα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αλλοι θα κινδυνολογούν και θα καταστροφολογούν επενδύοντας στον φόβο κι άλλοι θα μας καθησυχάζουν πως όλα πάνε πρίμα τάζοντάς μας επαναφορά στους χαμένους παραδείσους που μας στέρησαν τα μνημόνια.

Ελάχιστοι, θαρρώ, θα επιδείξουν την ευθύνη να μας παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τούτες τις δύσκολες ώρες, με ειλικρίνεια και στις πραγματικές της διαστάσεις. Ακόμα κι αν κάποια Mέσα, ελληνικά και διεθνή, επιχειρήσουν να μιλήσουν με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών και των νόμων, είναι βέβαιο ότι θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα αναζητούνται τα πονηρά και τα ιδιοτελή κίνητρά τους. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο και οι αριθμοί δεν θα πάψουν στιγμή να είναι αμείλικτοι με την Ελλάδα όσο κι αν όλοι εμείς θα θέλαμε να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Κι είναι καλό κάποια δεδομένα να τα έχουμε όλοι (τουλάχιστον αυτοί που το ψάχνουν λίγο περισσότερο) στο μυαλό μας. Κι αυτά είναι:

■ Χρωστάμε ως χώρα 314 και πλέον δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία σε χώρες της Ευρωζώνης, πολλές από τις οποίες είναι φτωχότερες από τη δική μας, ακόμα και τώρα.

■ Οταν μας τα δάνεισαν για να μη χρεοκοπήσουμε πήραν έγκριση από τα κοινοβούλιά τους και υπογράψαμε συμφωνίες που, από τη μία, δεσμεύουν τη χώρα μας με βάση το Αγγλικό Δίκαιο ότι θα τα επιστρέψουμε και, από την άλλη, ότι θα πάρουμε μέτρα ώστε να υπάρχει συνεχώς πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς μας, έτσι ώστε και να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά και να μειώνουμε σταδιακά το συνολικό χρέος.

■ Αυτές οι συμφωνίες -ή μνημόνια- δεν δεσμεύουν μόνο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που τα υπέγραψαν, αλλά οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση και η αποπληρωμή τους θα γίνει ο κόσμος να χαλάσει. Θυμίζω πως πριν από 3 χρόνια πληρώσαμε την τελευταία δόση από τα δάνεια της χρεοκοπίας επί Χαρίλαου Τρικούπη!

■ Η πρόωρη προσφυγή στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση η πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές άφησε ανολοκλήρωτη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, τη διαπραγμάτευση για την προληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του μνημονίου (έχει παραταθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου), αλλά και τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

■ Απόρροια των παραπάνω είναι ότι δεν εκταμιεύτηκαν οι τελευταίες δόσεις από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που ανέρχονται περίπου σε 7,5 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο τέλος Μαρτίου έχουμε να πληρώσουμε σε λήξεις ομολόγων προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, 4,5 δισ. ευρώ, αλλά και μισθούς και συντάξεις.

■ Στα κρατικά ταμεία υπάρχουν λεφτά για εσωτερικές ανάγκες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

■ Ο εισπρακτικός μηχανισμός ήδη εμφανίζει σημάδια κόπωσης, αλλά και οι πολίτες που δεν πληρώνουν αυξάνονται, ελπίζοντας πως με μια αλλαγή της κυβέρνησης θα τους… χαριστούν οι υποχρεώσεις!

■ Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο βασικός λόγος που τα έσπασαν ήταν η επιμονή τους ότι το 2015 θα έχουμε τρύπα στις χρηματοδοτικές μας ανάγκες της τάξεως των περίπου  3 δισ. και γι’ αυτό μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα.

■ Με τη γενική παραλυσία που μοιραία δημιουργούν οι εκλογές αυτή η τρύπα είναι βέβαιο ότι θα μεγαλώσει, όπως θα μεγαλώσουν και οι απαιτήσεις που, αντί για χαλαρότερη επιτήρηση, μπορεί να οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο.

Οσοι λοιπόν λένε για ψηφοθηρικούς λόγους ότι θα σκίσουν τη γάτα, τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και ότι θα αρχίσουμε να τρώμε και πάλι με χρυσά κουτάλια ή είναι αφελείς ή έχουν άγνοια κινδύνου. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι δανειστές δεν πρόκειται να δείξουν ούτε ανοχή ούτε κατανόηση. Θα λειτουργήσουν by the book κι αυτό το τονίζουν με κάθε ευκαιρία και το πιθανότερο είναι να μην μπλοφάρουν, γιατί τώρα δεν έχουν να χάσουν και πολλά όπως το 2011 και το 2012.

Αναδημοσίευση από: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.