Ειδησεογραφικό site

Αυτά είναι τα 13 βήματα για να λάβει η Ελλάδα το νέο πρόγραμμα από τον ESM

53

esm708_1

Με ανακοίνωσή του ο ESM περιγράφει τα 13 βήματα που απαιτούνται για την έγκριση και τη χορήγηση οικονομικού προγράμματος, έπειτα από το επίσημο αίτημα υποβολής της Ελλάδας σε αυτό για χορήγηση νέου προγράμματος τριετούς διάρκειας.

Σε αυτά τα 13 βήματα περιγράφονται, ο ρόλος της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η συνδρομή του ΔΝΤ, οι αποφάσεις του Eurogroup και η υπογραφή μνημονίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Διαδικασία έγκρισης νέου προγράμματος στήριξης

1) Το κράτος μέλος της Ευρωζώνης που επιδιώκει χρηματοδοτική στήριξη αποστέλλει αίτημα στον ESM.

2) Ο ESM (συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του οργανισμού) ζητά από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εξετάσουν:

– την ύπαρξη ρίσκου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της αλλά και για τα κράτη μέλη της

– τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (όπου είναι αναγκαίο και πιθανό να συμμετάσχει στη διαδικασία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)

– τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας – μέλους του ESM.

3) Στη βάση των ανωτέρω αξιολογήσεων, ο γενικός διευθυντής του ESM καταρτίζει μια πρόταση στην οποία αναφέρει εάν μπορεί να εγγυηθεί, καταρχήν, τη χορήγηση στήριξης.

4) Συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο του ΕSM για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Η απόφαση λαμβάνεται στη βάση των ανωτέρω αξιολογήσεων και της εισήγησης – πρότασης του γενικού διευθυντή του ESM.

5) Σε μερικές χώρες – μέλη του ESM απαιτούνται διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο (εγκρίσεις σε επίπεδο κυβέρνησης, ψηφοφορία σε επίπεδο κοινοβουλίου) για να ληφθεί μια καταρχήν απόφαση.

6) Μετά την απόφαση του ESM να εγγυηθεί καταρχήν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού δίνει εντολή:

– στην Κομισιόν, από κοινού με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα συνοδεύουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμμα.

– στον γενικό διευθυντή του ESM να προετοιμάσει πρόταση για μια δανειακή σύμβαση (loan contract), η οποία φέρει τη γνωστή ονομασία Financial Assistance Facility Agreement.

7) Η Κομισιόν παρουσιάζει κείμενο – προσχέδιο με τους όρους που θα συνοδεύουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμμα, έχοντας ωστόσο διασφαλίσει ότι είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το θέτει προς συζήτηση – εξέταση σε επίπεδο Eurogroup Working Group και Eurogroup, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο.

8) Ο γενικός διευθυντής του ESM καταρτίζει προσχέδιο – κείμενο για το  Financial Assistance Facility Agreement, εξειδικεύοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης. Το εν λόγω προσχέδιο παρουσιάζεται στο διοικητικό συμβούλιο του ESM ενώ απαιτείται εκκίνηση διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

9) Eurogroup Working Group και Eurogroup συζητούν την εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης

10) Το διοικητικό συμβούλιο του ESM υιοθετεί την πρόταση του γενικού διευθυντή για το Financial Facility Agreement και εγκρίνει τους όρους που το συνοδεύουν, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε Μνημόνιο (Memorandum of Understanding – MoU).

11) Το κράτος που πρόκειται να λάβει χρηματοδοτική στήριξη υπογράφει το Μνημόνιο, ενώ η Κομισιόν το υπογράφει για λογαριασμό του ESM.

12) To διοικητικό συμβούλιο του ESM εγκρίνει τη συμφωνία (Financial Assistance Facility Agreement) αλλά και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

13) Ο γενικός διευθυντής του ESM και το κράτος που λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη υπογράφουν το Financial Assistance Facility Agreement.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.