Ειδησεογραφικό site

Αυξήσεις και αναδρομικά από τον Δεκέμβριο για τους ενστόλους

31

Από τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, μαζί και με αναδρομικά των τελευταίων έξι μηνών (Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2014), θα ξεκινήσει η μερική αποκατάσταση (κατά 50%) των αποδοχών που έχασαν οι ένστολοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών:

– Τον Δεκέμβριο θα δουν οι ένστολοι αύξηση στο μισθό τους. Θα τους δοθεί το 50% της περικοπής μισθού που υπέστησαν το 2012. Για παράδειγμα, αν κάποιος έπαιρνε πχ 2.000 ευρώ μισθό, αλλά κόπηκε στα 1.000 ευρώ, από τον Δεκέμβριο ο νέος μισθός φτάνει στα 1.500 ευρώ.

– Τον Δεκέμβριο θα δοθούν μαζεμένα και τα αντίστοιχα αναδρομικά από τον Ιούνιο που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ και μετά. Άρα, στο ίδιο παράδειγμα, για 5 μήνες ο δικαιούχος θα λάβει επιπλέον 2.500 ευρώ. Μαζί και με τα έξτρα της μισθοδοσίας Δεκεμβρίου θα λάβει 3.000 ευρώ επιπλέον ή σχεδόν 3 μισθούς.

– Από τον Ιανουάριο ο αυξημένος μισθός θα τρέχει κανονικά, αλλά θα αρχίσει να δίδεται τμηματικά και το 50% των εισοδημάτων που έχασαν την προηγούμενη διετία, πριν τον Ιούνιο του 2014 Έτσι οι ένστολοι θα εισπράττουν και το 1/36ο επί τρία χρόνια, μέχρι να καλυφθεί το 50% των απωλειών που υπέστησαν.

Σαν αντιστάθμισμα για το υπόλοιπο 50% που δεν θα δοθεί, αν και το επέβαλε η απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε:

– Δεν θα γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό επίδομα που έλαβαν οι χαμηλόμισθοι

– Δεν θα «παγώσουν» οι μισθολογικές προαγωγές που «ξεπάγωσαν» το 2012. Όση αύξηση πήραν οι δικαιούχοι , δεν θα αφαιρεθεί αλλά θα προστεθεί στα αναδρομικά και στις αυξημένες αποδοχές τους.

Αναλυτική παρουσίαση των μέτρων αναμένεται να κάνει από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.