Ειδησεογραφικό site

Αυγή: Δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν δημιουργηθεί πρόβλημα σε μισθούς και συντάξεις

30

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ την Παρασκευή «αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων» στέλνει η εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Στο κεντρικό της άρθρο στο φύλλο της Τετάρτης η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε τρεις ημέρες η Ελλάδα έχει να καταβάλει μία δόση ύψους 300 εκατ. στο ΔΝΤ. Εάν έως τότε δεν καταστεί σαφές ότι επίκειται συμφωνία, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων».

Παράλληλα απορρίπτει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δόσεων του Ιουνίου αναφέροντας ότι «η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, οπότε αποκλείεται η καταβολή τους εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία και σχετική διευκόλυνση ρευστότητας».

Διαβάστε όλο το κεντρικό άρθρο της Αυγής:

Ο χρόνος κυλάει

Σε τρεις ημέρες η Ελλάδα έχει να καταβάλει μία δόση ύψους 300 εκατ. στο ΔΝΤ. Εάν έως τότε δεν καταστεί σαφές ότι επίκειται συμφωνία, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν αν αυτό δημιουργήσει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων.

Από την πλευρά των δανειστών προωθείται η ιδέα της συγχώνευσης των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και μετάθεσής τους κατά δύο εβδομάδες αργότερα. Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, οπότε αποκλείεται η καταβολή τους εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία και σχετική διευκόλυνση ρευστότητας.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει ό,τι της αναλογούσε, και με το παραπάνω, προκειμένου να προκύψει συμφωνία και έχει αποστείλει επισήμως τις προτάσεις της, οι οποίες κινούνται στα όρια και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της πολιτικής εξουσιοδότησης των εκλογών.

Οι δανειστές συγκεντρώθηκαν προχθές για να καθορίσουν και αυτοί τη στάση τους. Προκύπτει ότι οι διαφορές παραμένουν. Οι διαφορές αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν με πρόσθεση των επιμέρους προτεραιοτήτων τους σε ένα πακέτο που η Αθήνα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να δεχθεί. Οι επαφές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο επιλέγονται και πραγματοποιούνται για την εξεύρεση λύσεων και όχι για την επισημοποίηση με βαριές υπογραφές επικίνδυνων αδιεξόδων.

Η Ευρώπη, όπως επεσήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στη «Le Monde», βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Το ελληνικό ζήτημα αποτελεί μέρος της συνολικής κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Όποιος νομίζει ότι μια μικρότερη, αυταρχική και υπερσυγκεντρωτική Ευρώπη, μια σκοτεινή Ευρώπη, αποτελεί θελκτικό όραμα και προοπτική για τους λαούς της, ας διαβάσει καλύτερα τα μηνύματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.