Ειδησεογραφικό site

Στην Αθήνα σήμερα η Αμάλ για τα Γλυπτά – Συνάντηση με Σαμαρά

54

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμεραΔευτέρα η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ και έμπειρη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν προκειμένου να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με τον σπουδαίο δικηγόρο Τζέφρι Ρόμπερτσον θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κ.Τασούλα, ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Αμάλ Αλαμουντίν με τη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να γίνει το πρόσωπο της προσπάθειας για επιστροφή των Γλυπτών, η παρουσία του έμπειρου Τζέφρι Ρόμπερτσον αποτελεί μεγάλο ατού για την ελληνική διεκδίκηση.

Ο Ρόμπερτσον, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργοδότης της Αλαμουντίν, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να επιτύχει την επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αβοριγίνων της Τασμανίας στην Αυστραλία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας.

To 2012, στο βιβλίο του «Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας», ανέπτυξε τη θεωρία του για το διεθνές δικαίωμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.

«Υπάρχει σημαντική στήριξη για την δημιουργία ενός διεθνούς κανόνα που θα επιβάλει την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών μεγάλης εθνικής σημασίας» έγραφε.

Αυτός ο κανόνας δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα μουσεία της Δύσης, αναφέρει, και θα εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση «μοναδικών» έργων όπως τα Γλυπτά, ένα «ζωντανό σύμβολο ιστορίας και πολιτισμού» από την εποχή της γέννησης της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η νομοθεσία αυτή θα βασίζεται σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που δίνουν στις χώρες το «δικαίωμα στον πολιτισμό».

Στην Αθήνα θα βρεθεί και ο Νόρμαν Πάλμερ και αυτός ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας. Τόσο ο Πάλμερ όσο και ο Ρόμπερτσον φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel).

Όπως αναφέρει το βρετανικό δικηγορικό γραφείο σε ανακοίνωσή του, «για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους».
Οι δύο δικηγόροι θα βρίσκονται στην Αθήνα από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου και στόχος τους είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών. Ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέτεξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών το 2011.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να βρεθεί ένα πρόσωπο που να συμβάλει δυναμικά στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτό το πρόσωπο θα μπορούσε να είναι η λαμπερή σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Έθνος, πηγές του υπουργείου δηλώνουν ότι η Αλαμουντίν θα μπορούσε να αναλάβει επισήμως τη νομική εκπροσώπηση ενός πιο επιθετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς για επιστροφή των Γλυπτών, αν και η Αθήνα δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, ο αυστραλός Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας, ο κ. Χιλ εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο -σύζυγός της πλέον- Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, στη διάρκεια της προώθησης της ταινίας του «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men).

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την επίσκεψη της 36χρονης δικηγόρου στην Αθήνα, καθώς η επίσκεψη της συμπίπτει με την επιστροφή της στη δουλειά μετά τον λαμπερό γάμο της στη Βενετία.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη κάνουν -όπως ήταν αναμενόμενο- τα βρετανικά ΜΜΕ.

Οι βρετανικοί Times γράφουν χαρακτηριστικά: «Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο περιζήτητο εργένη του κόσμου, η κυρία Κλούνεϊ θέλει να κλέψει και τα πιο περιζήτητα μάρμαρα του κόσμου. Ή, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, να τα ελευθερώσει».

Σύμφωνα με τον Telegraph, ο Σερ Τζον Μπόρντμαν, ιστορικός στην Οξφόρδη, προειδοποιεί ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα θα «καταστρέψει» τα μεγάλα μουσεία, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- θα δημιουργήσει ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα οδηγήσει μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο να παραδώσουν τις αρχαιότητες που είχαν επί δεκαετίες. Παραδέχεται, βέβαια, ότι νομικά οι βρετανοί δικηγόροι βρίσκονται «σε πολύ ισχυρή θέση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.