Ειδησεογραφικό site

Αστέρια της παγκόσμιας μουσικής δίνουν ραντεβού στο λόφο της Σάνης

87

Το Sani Festival, οδεύει αισίως προς την 23η διοργάνωσή του και υποδέχεται, αστέρια της παγκόσμιας μουσικής, ανερχόμενους καλλιτέχνες και Έλληνες καλλιτέχνες που ακολουθεί πιστά το κοινό. Στο λόφο της Σάνης, στη Χαλκιδική, δίνουν ραντεβού, τέσσερις βιρτουόζοι της jazz, oι Chris Potter, Dave Holland, Lionel Loueke και Eric Harland, οι θα ανοίξουν τη φετινή αυλαία του  “Jazz on the Hill”.

Στη συνέχεια, ο Hugh Coltman, o προτεινόμενος rising star της φετινής ενότητας του Jazz on the Hill, στην πρώτη και αποκλειστική εμφάνισή του στην Ελλάδα, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Λόφο της Σάνης το νέο του project, τις διασκευές των τραγουδιών του Nat King Cole με τα οποία μεγάλωσε και φυσικά αγάπησε. (17/7)

Η θεματική του Jazz on the Hill κλείνει με έναν καλλιτέχνη-πολιτιστικό σύμβολο στις ΗΠΑ. Ο βραβευμένος πολλάκις με Grammy Kurt Elling, ένας από τους διασημότερους jazz vocalists με πολλές διακρίσεις και βραβεία κι ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της jazz στην εποχή μας- ανεβαίνει στο Λόφο της Σάνης για μια και μοναδική συναυλία στον ελλαδικό χώρο.

Μια σημαντικότατη μουσική προσωπικότητα, ένας από τους κυριότερους και διασημότερους εκπροσώπους της world music, ο Salif Keita, θα εκπροσωπήσει μ’ ένα ιδιαίτερο ακουστικό project το είδος στη θεματική “Sounds of the World.

11 Iουλίου
Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke και Eric Harland
Τέσσερις σπουδαίοι άνδρες τζαζίστες ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε μια  μουσική σύμπραξη για την έναρξη του 24ου Jazz on the Hill, στο πλαίσιο του Sani Festival.

Το all-star κουαρτέτο καθαρόαιμης αμερικανικής τζαζ των Chris Potter, Dave Holland, LionelLoueke & EricHarland, με την ιδιαίτερη μεταξύ τους μουσική χημεία, δημιουργεί μια εκρηκτική jazz ατμόσφαιρα που θα συναρπάσει.

Παγκόσμιας κλάσης σολίστ και συνθέτης είναι ο σαξοφωνίστας Chris Potter. Υπήρξε υποψήφιος για βραβείο Grammy για το σόλο του με τίτλο «In Vogue», ενώ έχει ηχογραφήσει δίσκους με πολλούς κορυφαίους μουσικούς  της τζαζ σκηνής, που περιλαμβάνουν ονόματα όπως Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, Mingus Big Band, Paul Motian, Ray Brown, κ.α.

Ο master του τόνου και του ρυθμού, μπασίστας και συνθέτης Dave Holland, διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία του ως καλλιτέχνης και η μουσική του έχει να επιδείξει μια πλούσια, καλειδοσκοπική ιστορία.

Ο Dave Holland και ο Chris Potter έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στη μουσική τους πορεία και εισήγαγαν μια ιδιαίτερη προοπτική στη μουσική της γενιάς τους.

Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Lionel Loueke κατάγεται από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και είναι ένα από τα διαμάντια της δισκογραφικής εταιρείας Blue Note. Στο μουσικό ιστορικό του έχει να επιδείξει σημαντικές συνεργασίες ως sideman με τους Terence Blanchard, CharlieHaden, CassandraWilson, HerbieHancock, AnjeliqueKidjo και CarlosSantana.

Ο Αμερικανός ντράμερ Eric Harland, γνώριμος ήδη στο φιλόμουσο κοινό του Sani Festival από τη συμμετοχή του στο πλευρό του Charles Lloyd, το 2006, είναι ένας από τους πιο ενεργούς καλλιτέχνες της σύγχρονης jazz. Μετρά συμμετοχές σε πάνω από 200 άλμπουμ και αρκετές υποψηφιότητες για βραβείο Grammy.

17 Ιουλίου
Ο Hugh Coltman έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Sani Festival, υποδέχεται φέτος τον Hugh Coltman. Ο Βρετανός μουσικός  μετράει ήδη τέσσερις δισκογραφικές δουλειές με τους Hoax, την πρώτη του μπάντα, με την οποία άρχισε να κερδίζει τη δημοσιότητα και να κατακτά τον κόσμο ήδη στην ηλικία των 19 ετών. Μέσα απ’ αυτές τις δουλειές τον ανακάλυψε ο θρυλικός παραγωγός Mike Vernon, στις συνεργασίες του οποίου καταγράφονται οι David Bowie, Eric Clapton κ.α. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Coltman θα εγκαταλείψει μια λαμπρή πορεία, που του χαρίζει sold out παραστάσεις, για να μετακομίσει στο Παρίσι, προς εξερεύνηση ενός νέου, άγνωστου μουσικού κόσμου.

Ξεκινώντας από το μηδέν, ως μουσικός στους δρόμους του Παρισιού, τραβά την προσοχή του Γάλλου rapper Spleen. Μαζί ξεκινούν ένα ντουέτο που εξελίσσεται στη μπάντα Heez Bus, κερδίζοντας εκπληκτική φήμη για τις live εμφανίσεις τους, αλλά και δισκογραφικό ενδιαφέρον.

Ο Hugh Coltman έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια αποκλειστική συναυλία στο Λόφο της Σάνης, με τον τίτλο «Shadows – Songs of Nat King Cole».
31 Ιουλίου
O Kurt Elling, στη σκηνή του Sani Festival

Ο βραβευμένος με Grammy Kurt Elling είναι ο μεγάλος φιλοξενούμενος του φετινού αφιερώματος στους jazz vocalists. Ένας από τους πλέον καταξιωμένους ερμηνευτές της jazz παγκοσμίως, αφού επί πολλά χρόνια κατείχε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία των κριτικών του περιοδικού Downbeat, έχει ανακηρυχθεί 8 φορές Καλύτερος Άνδρας Τραγουδιστής της Χρονιάς από την Jazz Journalists Association, και τα 10 άλμπουμ του έχουν προταθεί για βραβείο Grammy.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει αυθεντικές συνθέσεις, αλλά και σύγχρονες διασκευές κλασικών, ενώ βασικό στοιχείο στην ερμηνεία του αποτελεί ο εμπνευσμένος αυτοσχεδιασμός.

Κριτικοί έχουν γράψει πως «Στην τέχνη του Elling, η φωνή της Jazz δίνει μια νέα πνευματική διάσταση στον αρχαίο, γλυκό και δυνατό δεσμό μεταξύ ποίησης και μουσικής». Οι New York Times επισημαίνουν πως «Ο Elling είναι η πιο ξεχωριστή ανδρική φωνή της εποχής μας», ενώ η Washington Post προσθέτει ότι «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κανένας άλλος jazz τραγουδιστής δεν υπήρξε τόσο τολμηρός, δυναμικός και ενδιαφέρων όσο ο Kurt Elling».

Η αποκλειστική συναυλία στο πλαίσιο του Sani Festival φέρει τον τίτλο Passion World. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα –επίτευγμα με τραγούδια αγάπης απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία ερμηνεύονται στη γλώσσα τους. Το Passion World είναι ένα πρότζεκτ – μουσικό μαγικό χαλί που θα μας παρασύρει σ’ ένα συναρπαστικό, ρομαντικό ταξίδι.


Salif keita: Από το Μαλί στον λόφο της Σάνης
Ο Salif Keita, τραγουδοποιός από το Μάλι, είναι το διασημότερο αστέρι της αφρο-ποπ μουσικής παγκοσμίως. Ο Salif γεννήθηκε αλμπίνος και αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του και την κοινωνία, αφού στην κουλτούρα των Mandinka ο αλμπινισμός εκλαμβάνεται ως σημάδι του διαβόλου και ως εκ τούτου θεωρείται κακός οιωνός/

Ο Keita, όμως, ήταν αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του και ξεκινά την καριέρα του στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σύντομα σχηματίζει τους Les Ambassadeurs, μια από τις πιο σημαντικές μπάντες της Δυτικής Αφρικής, που χάραξαν το δρόμο για τις επόμενες γενιές της αφρικανικής μουσικής. Στην εντυπωσιακή δισκογραφία που ακολουθεί συμμετέχουν καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι ιδρυτές του Weather Report, Joe Zawinul και Wayne Shorter, ο ντράμερ Paco Sery, ο κιθαρίστας Carlo Santana και ο Bill Summers στα κρουστά. Μέσα απ’ αυτές τις συνεργασίες, ο Salif Keita επεκτείνει τα μουσικά του σύνορα και σχηματίζει ένα ξεχωριστό μουσικό ήχο, στον οποίο η rock, funk και η jazz συνδυάζονται με τις ρίζες της παράδοσης των griot, στη Δυτική Αφρική.

Το πρόγραμμα του The Acoustic Tour, που θα παρουσιάσει στον Λόφο της Σάνης, αφηγείται τη μουσική πορεία του Salif Keita, επιλέγοντας κλασικά κομμάτια από το ρεπερτόριό του. Συνοδευόμενος από 4 εξαίρετους μουσικούς στα παραδοσιακά έγχορδα και κρουστά της Δυτικής Αφρικής, (κιθάρα, τύμπανα, κόρα, n’goni), αλλά και συνοδεία δύο φωνών, ο Salif Keita θα παρουσιάσει ένα μύχιο μουσικό πρόγραμμα, ταξιδεύοντας το κοινό του στην καρδιά της σύγχρονης ψυχής και κουλτούρας των Mandinka.

Από την ελληνική μουσική σκηνή θα θαυμάσουμε το “Play” με την Έλλη Πασπαλά και τον Vassilikos (25/7), τη ∆ήμητρα Γαλάνη σε ένα μοναδικό, οπτικοακουστικό πρότζεκτ με τίτλο “Chronos”  (8/8) και μια σύμπραξη του Φίλιππου Πλιάτσικα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια μουσική παράσταση με τίτλο “The Other Side of Greece” (14/8).

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.