Ειδησεογραφικό site

Ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα σε βάρος του Γιώργου Καρατζαφέρη

33

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες κατά του Γιώργου Καραταζαφέρη, προχώρησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μετά την παραγγελία της Βουλής που ήλεγξε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ.

Παράλληλα, σε βάρος του Γιώργου Καρατζαφέρη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία. Πλέον, η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε εφέτη – ανακριτή, τον οποίο αναμένεται να ορίσει αύριο η Ολομέλεια Εφετών, η οποία συγκαλείται για αυτό το λόγο.

Στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ έχει ασκηθεί μετά από παραγγελία της Βουλής, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και σε βαθμό πλημμελήματος για συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρία. Ο κ. Καρατζαφέρης, όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα, έλαβε 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της off shore που διατηρούσε με την επωνυμία Catalina LTD, από τον επιχειρηματία, Αλέξανδρο Τσάτσο που εμφανίζεται μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο να μεσολαβούν στην προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma .Από την έρευνα προέκυψε επίσης η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρίας συμφερόντων του κ. Καρατζαφέρη, της Homeric TCI.

Μάλιστα, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλής, καλεί από τις 12 Ιανουαρίου σε απολογία τους εμπλεκόμενους στην προμήθεια των ελικοπτέρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πρόκειται για τρεις πρώην αξιωματικούς και τους επιχειρηματίες Α.Τσάτσο και Σ.Κομνόπουλο.

Η Δικαιοσύνη ερεύνησε τη συγκεκριμένη υπόθεση μετά από ανώνυμη καταγγελία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την εταιρεία Eurocopter, συνολικού ύψους 64.000.000 ευρώ.

Η σχετική σύμβαση (37Γ/00) υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και αφορούσε στην αγορά ελικοπτέρων έναντι του ποσού των 61.741.925 ευρώ.

Η σύμβαση αυτή μπήκε στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς. Από την έρευνά τους, προέκυψε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες.

Πρόκειται για τις «KESTREL» και «MALWERN», συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός, που τηρούσε στο JERSEY η εταιρεία MALWERN, που έχει ως έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εμβάσματα προέρχονταν από τις λιβανέζικες εταιρείες «COPSI SAL» και «MEDIFIN SAL», οι οποίες ανήκουν στο μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER, της προμηθεύτριας δηλαδή εταιρείας των Super Puma.

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές για τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών -των Α. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου- για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί GERNSEY, που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης.

Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και οι πρώην στρατιωτικοί που τώρα καλούνται να απολογηθούν στον ανακριτή.

Την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση διενήργησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, οι οποίοι και άσκησαν την ποινική δίωξη για την υπόθεση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.