Ειδησεογραφικό site

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για με την πέμπτη αξιολόγηση-Συνάντηση Σαμαρά-Χαρδούβελη και τηλεδιάσκεψη με την τρόικα

48

Με την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με στελέχη της τρόικας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Εν όψει των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο της πέμπτης αξιολόγησης για την εκταμίευση δόσεων ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σενάριο της αξιολόγησης-«εξπρές». Η έμφαση θα δοθεί στις επαφές του Νοεμβρίου καθώς θα έχουν ήδη ανακοινωθεί τα stress test των τραπεζών (26 Οκτωβρίου) και θα έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Zαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εκτακτη Εισφορά και δόσεις

Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Θα γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης και ιεράρχησης των εκκρεμοτήτων του μνημονίου. Η πρώτη αυτή επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες. Βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

Εκεί θα ξεκαθαριστεί και το ποσοστό μείωσης για την παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 (αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή) και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδούβελης θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο Eurogroup των Βρυξελλών της 13ης Οκτωβρίου η 5η επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδας είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα. Ωστόσο κανένας δεν δείχνει να βιάζεται.

Λίστα με «αγκάθια»

Άλλωστε η τελευταία πράξη του μνημονίου είναι γεμάτη «αγκάθια», με βασικά τα εξής:

Ασφαλιστικό: Το μνημόνιο προβλέπει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στελέχη της τριμερούς μιλούν ήδη (από τη συνάντηση του Παρισιού) για παραμετρικές αλλαγές (π.χ. όρια ηλικίας) και μείωση κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.

Εργασιακά: Παραμένει η πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, όχι όμως και για τα συνδικαλιστικά.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Διαχείριση των «κόκκινων δανείων»: Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) διαμορφώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις. Πολλά θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.

Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το μνημόνιο ώς το τέλος του 2014.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.