Ειδησεογραφικό site

Από το «κόσκινο» της εφορίας και τα δάνεια και οι μετοχές

33

Σε εφαρμογή θέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τις νέου τύπου διασταυρώσεις για καταθέσεις και δάνεια των φορολογουμένων, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό της σχέδιο για το 2015.

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το ηλεκτρονικό μάτι των ελεγκτών στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων, σφίγγοντας τον κλοιό έναντι των φοροφυγάδων.

Συγκεκριμένα από το «κόσκινο» της εφορίας θα περνούν από φέτος τα στοιχεία όχι μόνο για καταθέσεις και μετοχές αλλά και για στεγαστικά- καταναλωτικά δάνεια, για μερίσματα αλλά και για ασφαλιστήρια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας που συνάφθηκαν στη διάρκεια του προηγουμένου έτους.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, αυξάνονται τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις, από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, αλλά και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών (από 100.000 σε 200.000 ευρώ).

Έτσι, σχεδόν σε real time, οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τα δάνεια και τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Επιπλέον μπαίνουν στο μικροσκόπιο και νέα δεδομένα. Μερίσματα, τοκοχρεολυτικές δόσεις για πάσης φύσεως δάνεια, στοιχεία για ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία ήταν εκτός της λίστας αποστελλομένων στοιχείων στη ΓΓΔΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.