Ειδησεογραφικό site

Από την αρχή ο ΕΝΦΙΑ – Νέα εκκαθαριστικά το Σεπτέμβριο και νέες ημερομηνίες πληρωμής – Βούλτεψη: Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν

56

Πλήρης ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ΕΝΦΙΑ. «Ως μη γενόμενη» η α’ φάση. ο Νέος διορθωμένος υπολογισμός το Σεπτέμβρη. Μετάθεση στην πληρωμή των δόσεων.

Τα πάνω κάτω στο ούτως ή άλλως μέχρι τώρα αλαλούμ που έχει προκαλέσει στο κράτος ο τρόπος εφαρμογής και υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ φέρνει η δήλωση του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππα στο ρ/σ Βήμα Fm, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέχρι τώρα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα νέα εκκαθαριστικά θα “εκδοθούν” το Σεπτέμβριο ενώ με βάσει αυτό μετατίθεται και αναπροσαρμόζονται και οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων από τους φορολογούμενους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει πρώτος τη νέα γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης στο ζήτημα που προκάλεσε μια απίστευτη ανακατωσούρα στις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών , μεγάλες εσωτερικές τριβές στο εσωτερικό στρατόπεδο και πολύ ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης.

Η λύση που μοιάζει με εκείνη “του γόρδιου δεσμού” δεν είναι άλλη από την κατάργηση ουσιαστικά του ΕΝΦΙΑ όπως είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα και των υπολογισμών για την εφαρμογή του από την αρχή από μηδενική βάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων όπως αυτά προέκυψαν από τα λάθη και τα σφάλματα της πρώτης φάσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πρωτόπαππας, η β’ φάση του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί το Σεπτέμβριο και κατά συνέπεια ότι είχε υπολογιστεί έως σήμερα δε θα πρέπει οι φορολογούμενοι να το λάβουν υπόψη τους.

ο νέος διορθωμένος ΕΝΦΙΑ φέρνει αναπόφευκτα και μεταβολή στις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων από τους φορολογούμενους καθώς αυτές μετατίθεται για αργότερα.

Βούλτεψη: Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν

Απόλυτα βέβαιη ότι θα υπάρξει πλήρης διόρθωση των λαθών στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του συγκεκριμένου φόρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλτεψη, πέραν του ΕΝΦΙΑ, αναφέρθηκε τόσο στο θέμα ενδεχόμενων φοροελαφρύνσεων – μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση – όσο και στο θέμα που αφορά τις αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών μετά το ρωσικό εμπάργκο.

«Αποκατάσταση της τάξης» για τον ΕΝΦΙΑ

Όπως υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και οι αναγκαίες βελτιώσεις, ούτως ώστε «να αποκατασταθεί η τάξη».

Υπογράμμισε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποφάσισαν να ανασταλεί η πρώτη δόση για το τέλος Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό χρόνο προκειμένου να υπάρξει διόρθωση των όποιων λαθών υπήρξαν.

Σε ό,τι αφορά τον ακριβή αριθμό των δόσεων η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί και τελικώς «θα το αποφασίσει η κυβέρνηση με βάση τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις».

«Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις»

Απατώντας σε ερώτηση που αφορούσε την ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να επιτευχθεί σταδιακά, προκειμένου να υπάρξει άρση «βάρους που έχει πέσει στους ώμους του λαού».

Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  να ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας. Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «στην πορεία αυτή, στον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια υπάρχουν διάφοροι σταθμοί. Ένας από τους σταθμούς αυτούς είναι η σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων. Η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε με πάρα πολλά ελλείμματα, με πάρα πολύ μεγάλο χρέος και λογικό ήταν να το αισθανθούμε αυτό όλοι μας στο πετσί μας. Δυστυχώς θέλω να πω ότι λεφτά δεν υπάρχουν, άρα αναγκαστικά έχουμε πάει σε τέτοιες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι καθώς η χώρα θα βγαίνει από το πρόβλημά της όλα αυτά θα εξομαλύνονται».

Οι αποζημιώσεις για τους αγρότες

Παράλληλα η κ. Βούλτεψη διέψευσε ότι την πληροφορία ότι τα ελληνικά ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των αποζημιώσεων που ανακοίνωση η Κομισιόν.

«Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Τσιόλος στις 11 Αυγούστου για τα ροδάκινα, που είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη Ρωσία. Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο από το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αλλά στις 22 Αυγούστου η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα. Δεν επιτρέπεται λοιπόν, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά ή έπρεπε να είναι γνωστά, να δημιουργηθεί χθες θέμα εκ του μη όντος ότι δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα στη λίστα των αποζημιώσεων. Ενώ τα ροδάκινα ήταν μία κατηγορία από μόνα τους και για την οποία ασχολήθηκε η Ε.Ε. από τις 11 Αυγούστου», υποστήριξε η κ. Βούλτεψη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.