Ειδησεογραφικό site

Απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας οι ξένες πρεσβείες

58

Σχέδιο απομάκρυνσης από το κέντρο της Αθήνας, των υπουργείων αλλά και των πρεσβειών, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ήδη κάποιες πρεσβείες έχουν μετακομίσει στα προάστια.

Σχέδιο απομάκρυνσης από το κέντρο της Αθήνας, των υπουργείων αλλά και των πρεσβειών, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ήδη κάποιες πρεσβείες έχουν μετακομίσει στα προάστια.

Την αρχή έκανε η πρεσβεία της Χιλής η οποία μετακόμισε από την οδό Βασ. Σοφίας στην Κηφισιά. Και δεν πρόκειται να είναι η μόνη. Το δρόμο προς τα βόρεια προάστια και ειδικότερα το Χαλάνδρι παίρνει και η Καναδική πρεσβεία, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θέλουν ανάλογες μετεγκαταστάσεις να εξετάζουν και άλλες πρεσβείες, όπως αυτές της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Ο λόγος που προτάσσεται είναι η διαθεσιμότητα ελκυστικά αποτιμημένων –τόσο για ενοικίαση όσο και αγορά– σύγχρονων κτιρίων, υψηλής ποιότητας, εξαιτίας της κρίσης. Η αλήθεια είναι όμως πως η βασική αιτία είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια που απαιτείται.

Ηδη, η καναδική πρεσβεία προσφέρει προς πώληση το εξαώροφο κτίριό της που βρίσκεται στη γωνία των οδών Υψηλάντου και Γενναδίου, στο Κολωνάκι, με το διεθνή κτηματομεσιτικό οίκο Colliers να έχει αναλάβει τη διάθεση του 1.411 τετραγωνικών μέτρων κτίσματος, που οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, σε οικόπεδο 211 τετραγωνικών μέτρων. Η διπλωματική αποστολή του Καναδά θα μετακινηθεί μόλις είναι έτοιμο το νέο ιδιόκτητο κτίριό της, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, πλησίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη.

Άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως οι επικρατούσες συνθήκες στην αγορά επέτρεψαν την κίνηση αυτή τη στιγμή που οι αναβαθμίσεις που απαιτούνταν για το προηγούμενο κτίριο έχουν δυσανάλογα υψηλό κόστος.

Αντίστοιχο σκεπτικό αναφέρεται πως έχει αναπτυχθεί και στην ελβετική διπλωματική αποστολή, που είναι εγκατεστημένη στην οδό Ιασίου στο Κολωνάκι.

Άλλες πηγές αναφέρουν πάντως ότι πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα μετακινούνται βορειότερα, έχοντας αρχίσει να προετοιμάζονται γι’ αυτό τους το βήμα ήδη από το 2010. Τότε, η μετεγκατάσταση είχε κριθεί απαραίτητη για λόγους ασφαλείας, μετά τα επεισόδια που είχαν δημιουργηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και η δρομολόγηση αυτών των σχεδιασμών καρποφορεί τώρα, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές που βρήκαν.

Αυτή η κινητικότητα πάντως, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς κύκλους, έρχεται “σε αντίθεση με την προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου, που, πλην των πρεσβειών, έχει δει τα κενά κτίρια που αφήνουν πίσω τους δημόσιοι φορείς, τράπεζες, ξενοδόχοι και άλλοι να πολλαπλασιάζονται”.

Σημειώνεται πως τα κτίρια γραφείων υψηλής ποιότητας παρουσίασαν την περίοδο 2009-2014 συνολική πτώση των εμπορικών τους αξιών της τάξεως του 36%. Σύμφωνα δε με στοιχεία της έρευνας, το συνολικό απόθεμα τέτοιων σύγχρονων κτιριακών χώρων είναι της τάξεως των 1,8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και το 46% περίπου του συνολικού αποθέματος αυτού είναι συγκεντρωμένο στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ το 20% βρίσκεται στα νότια προάστια και μόλις το 17% εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ο φόβος όμως που προκαλεί στους παράγοντες της ελληνικής αγοράς ακινήτων η τάση αυτή είναι πως το γηράσκον απόθεμα γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του σε συντήρηση, αλλά και τις φορολογικές υποχρεώσεις που πλέον το συνοδεύουν –στους μη έχοντες διπλωματική ιδιότητα ιδιοκτήτες– τείνει να μετατρέψει πλέον τις ιδιοκτησίες αυτές σε ξεκάθαρα παθητικό παρά ενεργητικό στοιχείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.