Ειδησεογραφικό site

Αποκλειστική δήλωση του αντιπρύτανη πανεπιστήμιου Αθηνών στο «Καρφί»: «Έχουν δίκιο για τα σκουπίδια, αλλά…»

62

Του Δημήτρη Φανού

Σοκ! Ένα ψόφιο, «ευτραφές» τρωκτικό στο προαύλιο της Νομικής Σχολής Αθηνών, έξω ακριβώς από το κυλικείο, που «συνέλαβε» την περασμένη Τρίτη το «Καρφί» με το φωτογραφικό του φακό, αλλά και το σκουπιδαριό που έχει συσσωρευτεί σε αυτόν το χώρο μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι το πρόβλημα δεν ξεκινά, ούτε σταματά στην έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη ενέργεια του φοιτητή Χρήστου Ξαγοράρη, να αδειάσει τη σακούλα με τα απορρίμματα στο γραφείο του αντιπρύτανη.

Η εικόνα αυτή του φοιτητή-μέλους της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση), που όλοι «απολαύσαμε» τηλεοπτικά, ξεδιπλώνει το κουβάρι των πληγών που ταλανίζουν την παιδεία.

Η δήλωση που έκανε στο«Καρφί» το θύμα αυτής της ενέργειας του φοιτητή, ο αντιπρύτανης Αντώνης Καλοκαιρινός, έρχεται να αιφνιδιάσει τους πάντες: «Οι φοιτητές έχουν δίκιο. Τα νομικά κωλύματα και οι διαδικασίες προκειμένου να “τρέξουν” οι διαγωνισμοί για την ανάληψη της σωστής αποκομιδής των σκουπιδιών είναι κάτι το απίστευτο. Έχουν γίνει άστοχες κινήσεις και προσπαθούμε να καλύψουμε τώρα τα κενά όπως όπως… Τα λεφτά τα έχουμε, αλλά δεν έχουμε διαγωνισμό ώστε να ανατεθεί η καθαριότητα. Την ευθύνη έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο, που δεν εγκρίνει τα κονδύλια».

 ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, φανερά σοκαρισμένος και στον απόηχο του επεισοδίου της Δευτέρας με θύμα τον ίδιο, ομολογεί με αφοπλιστικό τρόπο στο «Καρφί» την ψυχική οδύνη του για το περιστατικό που βίωσε, με τη φράση: «Δεν σας το εύχομαι. Δεν είναι ότι φοβήθηκα, απλώς με ενόχλησε η έλλειψη δημοκρατίας».   

Ο κ. Καλοκαιρινός, χωρίς ίχνος επιθετικότητας ή θυμού κατά των φοιτητών που τον προπηλάκισαν εισβάλλοντας στα γραφεία της Πρυτανείας, σημειώνει: «Είμαι κι εγώ στη γενιά του Πολυτεχνείου και έχω την πεποίθηση ότι τα παιδιά πρέπει να επαναστατούν. Όμως, νομίζω ότι ξεπέρασαν τα όρια. Αυτό που έγινε ήταν προσβολή για την Ελλάδα. Ύστερα από αυτό και από παρόμοιες κινήσεις, δεν ξέρω σε τι εκτίμηση θα μας έχουν πια τα ξένα πανεπιστήμια». 

 Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΑΑΚ

Βρεθήκαμε χθες βράδυ στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη Σόλωνος, όπου συνεδρίαζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Οι φοιτητές μπαινόβγαιναν και στις εξωτερικές κολόνες από την πλευρά της Σόλωνος δέσποζε η αφίσα του πρύτανη κ. Φορτσάκη σε ενσταντανέ καθόλου τιμητικό για αυτόν…

Κατά την έξοδο των φοιτητών, μιλήσαμε με κάποιους από αυτούς και ειδικά με μέλη του ΕΑΑΚ, συντρόφους του νεαρού Ξαγοράρη.

«Σίγουρα ήταν μια ακραία ενέργεια, που όμως δεν εμπεριείχε το στοιχείο της σωματικής βίας» μας είπε ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Κανδυλώρος, τελειόφοιτος της Νομικής.

– Αρκεί αυτό για να χαρακτηριστεί η ενέργεια ενδεδειγμένη;

– Κοιτάξτε, ήταν μια ενέργεια που άγγιζε το οριακό, αλλά εμπεριείχε το συμβολισμό αυτού που εμείς υφιστάμεθα. Δεν προκάλεσε τη σωματική βλάβη του αντιπρύτανη. Σε κάθε περίπτωση, δέχομαι ότι ήταν ακραία κίνηση.

– Τι οδηγεί τους φοιτητές σε αυτή τη συμπεριφορά που χαρακτηρίζεις κι εσύ έστω ακραία;  

– Μα δε βλέπετε γύρω σας; Ο τόπος είναι ένας σκουπιδότοπος. Την περασμένη Παρασκευή καθαρίσαμε εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές, αλλά μέσα σε τέσσερις μέρες η εικόνα είναι πάλι άθλια.

– Τι άλλο εκτός από αυτό σας εξωθεί στην αντίδραση αυτή των τελευταίων ημερών;

– Μα φυσικά ο νόμος για παύση των θυρωρών και του πολιτικού προσωπικού φύλαξης του πανεπιστημίου και η ανάθεσή της σε εταιρείες σεκιούριτι.

Θεωρείτε ότι στρατιωτικοποιείται ο χώρος;

– Μα φυσικά, αν συνυπολογίσετε και τη συχνή παρουσία των ΜΑΤ πλέον, επίσης για φύλαξη… Όπως και να το δείτε, πείτε μου εσείς εάν αυτή η εικόνα που βλέπετε αντιστοιχεί στην όποια φιλοδοξία για αλλαγή και βελτίωση της κατάστασης στα πανεπιστήμια.

– Η αλήθεια είναι πως όχι…

«ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Η σοκαριστική εικόνα  και μόνο του νεκρού αρουραίου στο γρασίδι (τη φωτογραφία του οποίου διαθέτουμε, αλλά δεν δημοσιεύουμε για λόγους αισθητικής) έξω ακριβώς από το κυλικείο, δεν επιτρέπει ίχνος αισιοδοξίας για το ότι κάτι καλό επίκειται από αυτές τις αλλαγές. Κάτι στο οποίο δεν διαφώνησε ούτε ο αντιπρύτανης:

«Έχουμε τα λεφτά στο συρτάρι, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστερεί και αυτό επιφέρει τα προβλήματα. Το 2013 έγινε διεθνής διαγωνισμός, πάλι, για ανάδειξη εργολάβου. Η Ενιαία Αρχή όμως τον έκοψε ως παράνομο. Προφανώς θα είχε σοβαρούς λόγους. Ωστόσο, το πράμα πάει από ένσταση σε ένσταση, από δικαστήριο σε δικαστήριο και τίποτα δεν προχωράει».

Όντως, το πανεπιστήμιο δεν καθαρίστηκε ποτέ από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο του 2014. Με κονδύλια τότε, κάτω από 7.000 (οπότε δεν χρειάζεται διαγωνισμός), ανατέθηκε ο καθαρισμός σε μια εταιρεία χαμηλού κόστους.

«Ωστόσο, η ανεπάρκεια προσωπικού αυτής της εταιρείας δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα» υπογραμμίζει ο κ. Καλοκαιρινός και καταλήγει: «Ευχόμαστε το Δεκέμβριο, να δώσει επιτέλους το Ελεγκτικό Συνέδριο την έγκρισή του για τη διαπραγμάτευση που συνιστά το ενδιάμεσο στάδιο για το διεθνή διαγωνισμό. Αρκεί να μην υπάρξει εμπλοκή και τότε…» καταλήγει με αγωνία ο αντιπρύτανης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.