Ειδησεογραφικό site

Αποκαλύψεις Γκάιτνερ και για την Ιταλία: Αξιωματούχοι της ΕΕ ζήτησαν βοήθεια των ΗΠΑ για να πέσει ο Μπερλουσκόνι το 2011!

56

Αποκαλύψεων συνέχεια για τα όσα παρασκηνιακά συνέβησαν στην περίφημη Σύνοδο των Καννών, το 2011 και απ’ ότι φαίνεται δεν αφορούσαν μόνο στην Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, υποστηρίζει πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν το 2011 από τις ΗΠΑ να στηρίξουν σχέδιο για την πτώση του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Stress Test («Έλεγχος αντοχής») ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».

Αυτές οι συζητήσεις έγιναν στη διάρκεια της Συνόδου της G-20 το 2011.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο πρώην υπουργός προσθέτει: «Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ’ όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία».

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ, προτίμησε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.