Ειδησεογραφικό site

Αποζημιώσεις για το εμπάργκο ζητούν παραγωγοί

28

Τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη δημιουργία κοινού μετώπου με παραγωγούς χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης σε σύσκεψή τους μετά το ρωσικό εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της Ε.Ε.

Άνοιγμα χωματερών σε Ημαθία και Πέλλα

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέφερε πως αποφασίστηκε να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπ’ όψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.

Τρεις οι άξονες της συνεργασίας των παραγωγών της Μεσογείου

Αναφορικά με τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης. Η πρόταση στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.

«Τα φρούτα δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε ιδρύματα, ούτε να χυμοποιηθούν»

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την Ε.Ε. οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.