Ειδησεογραφικό site

Φορολογική μέγγενη – Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα κάτω των 2.000 ευρώ μηνιαίως – Θα χαθούν από τους πολλούς έως δύο μισθοί σε παλιά και νέα χαράτσια

55

Και νέο σενάριο-σοκ για την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015 εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Στην προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό, στο οικονομικό επιτελείο κατεβάζουν τον πήχη κάτω και από τις 30.000 ευρώ μεικτά για τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν με συντελεστή 30%-50% υψηλότερο από τον ισχύοντα για φέτος.

Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν πως δεν επαρκούν οι περίπου 420.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν 30.000 ευρώ και άνω, για να πληρώσουν τα 220 εκατ. ευρώ που θέλουν να εσπράξουν επιπλέον φέτος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να «αλιεύσει» και άλλα 100.000 τουλάχιστον νοικοκυριά, που δηλώνουν εισοδήματα 22.000 ή 25.000 ευρώ (και έως 30.000 ευρώ συνολικά) για να τους στιγματίσει και αυτούς σαν…. πλούσιους και προνομιούχους που θα πρέπει να επωμστούν την έκτακτη εισφορά που πλήρωσαν και πέρυσι, χωρίς την έκπτωση του 30% που ισχύει φέτος.

Σε τέτοια περίπτωση, θύματα θα πέσουν και φορολογούμενοι που βγάζουν λγότερα και από 2.000 ή και 1.800 ευρώ καθαρά το μήνα, χωρίς να εξετάζονται  οι κοινωνικές ή οικογενειακές ανάγκες τους, αν είναι πχ τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ.

Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, βρίσκεται υπό επεξεργασία, για να προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό «αντίμετρο» για την διατήρηση της έκπτωσης (με τη μορφή επιστροφής από το δημόσιο) του 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Εναλλακτικά εξετάζεται και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερο σε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι μπαίνει και σενάριο για συντελεστή ΦΠΑ 6%, 13% και  23% αντί 6%, 11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά (και έναντι 6,5%, 13% και 23% που ισχύει σήμερα) που συνοδεύεται με ανακατατάξεις στις ομάδες αγαθών, ώστε να προκύπτει είσπραξη άνω του 1,1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης εσόδων 900 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που πρότεινε αρχικά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στους θεσμούς).

Και τα μέτρα αυτά πάντως, δύσκολα μπορούν να αποφέρουν περισσότερα από 300-400 εκατ. ευρώ αθροιστικά μαζί, αλλά θεωρούνται πιο «εύπεπτα» πολιτικά, αντί για μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα συναντούσαν μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν.

Στρωμένος με μισή ντουζίνα φόρους είναι πλέον ο δρόμος για τους Ελληνες πολίτες με τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και δέχεται η κυβέρνηση. Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από το καλοκαίρι και όσοι δεν έχουν ήδη καταστραφεί οικονομικώς τα προηγούμενα χρόνια, θα δουν να χάνουν έναν ή και δύο μισθούς από τα παλιά και νέα χαράτσια που έρχονται.

Είναι πλέον επίσημο και καταγεγραμμένο στα κείμενα που ανταλλάσσουν η ελληνική πλευρά με εκείνη των πιστωτών ότι η περίοδος των διαβουλεύσεων και της ασάφειας τελειώνει. Η τεχνική διαπραγμάτευση έχει γίνει… ροντέο και η λυπητερή της συμφωνίας, εφόσον υπάρξει, μεγαλώνει αντί να μειώνεται.

Στις συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές συνθλίβονται η μεσαία τάξη, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν και πάλι αυτοί το μάρμαρο των νέων μέτρων, αντί για τους έχοντες και κατέχοντες, όπως υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση.

Οσο όμως οι τελευταίοι δεν βρίσκονται και η ύφεση βαθαίνει, δεν μένουν αλώβητοι ούτε οι χαμηλόμισθοι ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αυτόματα στοχοποιούνται τα φυσικά πρόσωπα που βγάζουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς φυσικά να εξετάζονται οι οικογενειακές ή κοινωνικές ανάγκες τους (πολύτεκνοι κ.λπ.).

Βρέχει φόρους

Ετσι, 420.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν κατά 30%-300% αυξημένη έκτακτη εισφορά, 30% θα αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας για όσους έχουν ή αγόρασαν αυτοκίνητα, ενώ ακριβότερα θα κοστίζουν οι διακοπές και η ψυχαγωγία για όσους μπορούν ακόμη να τα απολαμβάνουν. Με τα δεδομένα αυτά, όσοι δεν βούλιαξαν εντελώς μέσα στην κρίση, θα χάσουν ακόμη έναν ή δύο μισθούς, με τον κίνδυνο να προβούν και αυτοί σε στάση πληρωμών προς την Εφορία και την αγορά ή να αφήσουν απλήρωτα χρέη στις τράπεζες και στη ΔΕΗ. Και αυτό είναι… το καλό σενάριο σε περίπτωση που οι δανειστές μετακινηθούν στις ελληνικές θέσεις. Αντιθέτως, αν υπερισχύσει η πρόταση που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τα νοικοκυριά και την οικονομία θα λείψουν άλλα 3 δισ. ευρώ!
Τα φορομέτρα ξεκινούν από τον ΦΠΑ, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και εκτείνονται έως την προκαταβολή φόρου, τη νέα έκτακτη εισφορά, τους φόρους εισοδήματος και το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο ζητείται να καταργηθεί!

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, τη λυπητερή της συμφωνίας δεν θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και η μεσαία τάξη

Από τον Ιούλιο κιόλας θα δουν μείωση μισθών όσοι πέφτουν στην παγίδα της νέας έκτακτης εισφοράς, η οποία, αντί να καταργηθεί, θα συνεχίσει να υφίσταται και θα αυξηθεί. Τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει να επιβάλλεται ο νέος ΦΠΑ που θα φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές στην αγορά. Οι διακοπές το καλοκαίρι ακριβαίνουν και αποτελούν παρελθόν ακόμα και για όσους βγάζουν 30.000-40.000 ευρώ, αφού οι φόροι καταπίνουν ένα ως και δύο μηνιάτικα!

Το δελτίο θυέλλης των νέων φόρων προβλέπει:

1 Αναδρομικό χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς με την εισφοράαλληλεγγύης

Από τον Ιούλιο αυξάνεται η έκτακτη εισφορά που παρακρατείται κάθε μήνα από όσους έχουν μισθό 1.600 ευρώ καθαρά (ή 2.000-2.500 ευρώ μεικτά) και άνω. Επειδή έχουν ακόμη τη δουλειά τους και έναν μισθό ελάχιστα πάνω από τα όρια της φτώχειας (περίπου 1.400 ευρώ), η κυβέρνηση τους κατατάσσει στους προνομιούχους των οποίων το εισόδημα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο.

Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς για το θέμα της εισφοράς είναι να αυξηθεί από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, όπως τα 30.000 ευρώ.

Από 30% έως 300% μεγαλύτερη έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 420.000 φορολογούμενοι. Η προσπάθεια να εξαιρεθούν όσοι βγάζουν κάτω από 50.000 τον χρόνο εγκαταλείφθηκε γιατί μόλις 97.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από το όριο αυτό κι έτσι το όφελος για τα κρατικά έσοδα από την αύξηση θα ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, υποχρεώνονται να πληρώσουν αυξημένο φόρο και άλλοι 322.000 φορολογούμενοι με εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ, αφού το κράτος υπολογίζει επιπλέον 120 εκατ. ευρώ -και συνολικά 220 εκατ. ευρώ- από την αύξηση στην εισφορά.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος βγάζει 1.200 ευρώ τον μήνα (περίπου 14.000 τον χρόνο μεικτά) θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ που περίμενε πως θα τα γλίτωνε, αν καταργούνταν η εισφορά. Θα γλιτώσουν περίπου 20 ευρώ από τα 120 ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι.

Αντίστοιχα, για εισόδημα 20.001-30.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 1,4% (με την έκπτωση 30% που διατηρείται έναντι εισφοράς 2% πέρυσι).

Ωστόσο για εισόδημα 30.001-50.000 ευρώ η εισφορά αυξάνεται σχεδόν 50%, από 1,4%, που ίσχυε, σε 2%.

Για παράδειγμα, κάποιος που ζει την οικογένειά του με μισθό 2.500 ευρώ θα δει την έκτακτη εισφορά να αυξάνεται από 420 σε 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι 50 ευρώ τον μήνα θα αφαιρούνται από τον μισθό του, που θα τα πληρώσει και αναδρομικά από 1.1.2015, είτε με παρακράτηση από τον μισθό κάθε μήνα είτε με την εκκαθάριση του φόρου το 2016.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εισόδημα 50.000 και άνω, για το οποίο η έκτακτη εισφορά διπλασιάζεται, από 1.050 σε 2.000 ευρώ!

2 Αύξηση ΦΠΑ

Τεράστιο πλήγμα θα δεχτεί το εισόδημα της μεσαίας τάξης και από τις αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να ισχύσουν τα μέτρα-σοκ από 1ης Ιουλίου, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά να συμβεί από τον Οκτώβριο.

Η σκληρή πρόταση των δανειστών θα έχει ως συνέπεια:

α) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 11% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των συγκεκριμένων αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,22%.

β) Αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 23% για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, τις εκδόσεις και πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών εντύπων.

γ) Μικρή μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% για τα είδη διατροφής.

δ) Αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% για όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τον καφέ, τους χυμούς, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ είναι όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν κατά 8,84%.

Αν οι δανειστές υποχωρήσουν και δεχτούν την ελληνική πρόταση για ΦΠΑ 6%, 11% και 23%:
■  Μειώνεται ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ κατά 2 μονάδες.

■  Αυξάνονται σχεδόν όλα τα άλλα είδη και υπηρεσίες, ειδικά όσες θεωρούνται «πολυτελείς» (π.χ. διακοπές, ψυχαγωγία, ρούχα, παπούτσια, ρολόγια), που αποτελούσαν ως τώρα συνήθεις καταναλωτικές προτιμήσεις της μεσαίας τάξης και όχι μόνον των «πλούσιων» που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα φορολογηθούν.

Στο… καλό σενάριο οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 200 ευρώ τον χρόνο για ένα μεσαίο νοικοκυριό, ενώ αν επιβληθούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, οι απώλειες αγγίζουν τα 500 ευρώ – αν υποθέσει κανείς πως τα νοικοκυριά αυτά δεν θα κόψουν την κατανάλωση. Αν υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ στους νησιώτες του Αιγαίου ή κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα, αυτά θα καταβληθούν, όπως τα άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, σταδιακά από τα τέλη του 2015 ή το 2016 και μετά.

3 Νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος

Ιδια και απαράλλαχτη παραμένει η φορολογική κλίμακα και φέτος, χωρίς αφορολόγητο, όπως εκείνη με βάση την οποία θα υπολογιστούν τα νέα εκκαθαριστικά που θα έρθουν από την 1η Ιουλίου.

Ωστόσο αυτά αντανακλούν εισοδήματα που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς η ανεργία καλπάζει και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εμφανίζονται αφερέγγυες απέναντι στους υπαλλήλους.

Θύματα πέφτουν κυρίως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που δηλώνουν ακόμη κέρδη ή πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης.

4 Επιβολή του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα έρθουν από Ιούλιο ή Αύγουστο. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς αφορολόγητο θα πλήξει ευθέως τη μεσαία τάξη. Ο φόρος θα διατηρηθεί ίδιος και απαράλλακτος σε σχέση με αυτόν που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο να εισπραχθούν ξανά 2,65 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες.

Για έναν ιδιοκτήτη δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα η επιβάρυνση (αντί ελάφρυνσης) μπορεί να ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Και για το 2016, όμως, αν υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του Ιουνίου, οι δανειστές ζητούν αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και μειώσεις στα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από αυτόν.

5 150-200 εκατ. ευρώ από τα Ι.Χ.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία αυτοκινήτων θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Το μέτρο δεν έχει μπει στα κείμενα της συμφωνίας, αλλά έχει δρομολογηθεί από τον υπουργό Οικονομικών. Καθώς τα μόνα έσοδα που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο από τα Ι.Χ. προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένονται μεγάλες ανατροπές.

Η ιδέα είναι να φορολογούνται τα αυτοκίνητα βάσει της αξίας τους, αλλά και έτσι θα πρέπει να εισπραχθούν 150-200 εκατ. ευρώ επιπλέον από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πλήγμα στη μεσαία τάξη θα επιφέρει όμως και η επιβολή αυξημένου κατά 30% φόρου πολυτελείας για Ι.Χ., σπίτια και πισίνες. Παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού, στην παγίδα πέφτουν και όσοι κατέχουν ή αγόρασαν μεταχειρισμένα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών μέτρων σε χαμηλές τιμές, πιστεύοντας πως η φορολόγηση με βάση τα κυβικά θα ανατραπεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο μηνιάτικα για φόρους

Ο συνδυασμός όλων των μέτρων είναι εκρηκτικός! Μια τετραμελής οικογένεια, όπου ο πατέρας εργάζεται με μισθό 2.200 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει ετήσιο εισόδημα 30.800 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, κατατάσσεται αυτόματα στους προνομιούχους και ο λογαριασμός που έρχεται με τα νέα μέτρα είναι:

■ 430 ευρώ επειδή έχουν ένα σπίτι -που το χρωστούν στην τράπεζα- και ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται, χωρίς αφορολόγητο, είτε μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές της Εφορίας είτε όχι.

■ Μόνο με ένα αυτοκίνητο επταετίας και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο η οικογένεια αυτή καλείται να πληρώσει φόρο 3.356,6 ευρώ. Θα πληρώσουν δηλαδή σχεδόν δύο μηνιάτικα (καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ).

■ Με τα υπόλοιπα 27.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον 7.500 ευρώ για σούπερ μάρκετ -και μόνο για τα απαραίτητα- ακόμη και αν ο ΦΠΑ μειωθεί στα τρόφιμα.

■ Με τα 20.000 ευρώ περίπου που της απομένουν η οικογένεια πρέπει να πληρώσει λογαριασμούς σε ετήσια βάση για φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα και δαπάνες θέρμανσης, τη δόση του στεγαστικού δανείου, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, ρούχα και παπούτσια κ.λπ.

Αν, π.χ., πληρώνει 800 ευρώ τον χρόνο για ρεύμα και ο ΦΠΑ ανέβει από 13% σε 23%, όπως ζητούν οι δανειστές, θα επιβαρυνθεί και άλλα 80 ευρώ.

■  Κι έτσι όμως, χωρίς να υπολογίζονται άλλες έκτακτες ανάγκες για υγεία κ.λπ., στη συγκεκριμένη οικογένεια απομένουν 2.000-3.000 ευρώ. Αν επιλέξει να κάνει και πέντε μέρες διακοπές, το πακέτο της διαμονής τους θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 11% αντί 6,5% (εκεί συμφωνούν οι προτάσεις και των δανειστών και της κυβέρνησης). Σε ένα πακέτο διαμονής 400 ευρώ, θα πληρώσουν και άλλα 20 ευρώ επιπλέον. Μαζί με τους φόρους πολυτελείας σε διαμονή και σε βραδινές εξόδους, ένα πακέτο των 1.500 ευρώ θα φτάσει ή θα ξεπερνά τελικά τις 2.000 ευρώ.

■  Αν στην ίδια οικογένεια, ο ένας γονιός είναι ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέα κέρδη 1.200 ευρώ τον μήνα ή 14.400 ευρώ τον χρόνο και το οικογενειακό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι 31.000 ευρώ, τότε οι φόροι φτάνουν στα 6.700 ευρώ (δηλαδή όσα δύο μηνιάτικα των γονιών ή 6.773,4 ευρώ) και αν προστεθούν και οι δαπάνες για τα στοιχειώδη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης τα έσοδα είναι μικρότερα από τα έξοδα.Και αν σε μια οικογένεια, στης οποίας το σπιτικό μπαίνουν 30.000 ευρώ τον χρόνο δεν περισσεύουν λεφτά για διακοπές, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.