Ειδησεογραφικό site

Απειλές «να πλημμυρίσουν με τουρκικές σημαίες» το γήπεδο κόντρα στον ΠΑΟ από τους οπαδούς της Καμπάλα

38

 

Σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την Καμπάλα του Αζερμπαϊτζάν για τα play off του Europa League. H δολοφονία του 30χρονου Αζέρου δημοσιογράφου Ρασίμ Αλίεφ, για ένα σχόλιο του στο Facebook, στοιχειώνει την Καμπάλα, αφού ηθικός αυτουργός του πρωτοφανούς εγκλήματος θεωρείται ο αρχηγός της ομάδας Γιαβίντ Χουσεΐνοφ, ο οποίος επέδειξε προκλητικότατη συμπεριφορά στους δύο αγώνες με τον Απόλλωνα Λεμεσού, τόσο στη Κύπρο όσο και στον επαναληπτικό στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αλίεφ κριτίκαρε τον Χουσεΐνοφ γιατί πανηγύρισε με την τουρκική σημαία, προκαλώντας τους οπαδούς και τους παίκτες της κυπριακής ομάδας. Είχε προηγηθεί αισχρή χειρονομία του προς τους Κύπριους δημοσιογράφους στον πρώτο αγώνα στη Κύπρο. Η UEFA δεν τιμώρησε τον Χουσεΐνοφ για τη χειρονομία και στον επαναληπτικό αγώνα αυτός ξεπέρασε τα όρια. Η συμπεριφορά του ενόχλησε τον δημοσιογράφο Ρασίμ Αλίεφ, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Δεν θέλω τέτοιοι αγενείς άνθρωποι, που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, να εκπροσωπούν τη χώρα μου στην Ευρώπη».

Πρόσκληση σε θάνατο
Ο Αλίεφ έγινε στόχος απειλών και ύβρεων από οπαδούς της Καμπάλα, οι οποίοι θεωρούν τον αρχηγό της ομάδας Γιαβίντ Χουσεΐνοφ ίνδαλμα. Ο δημοσιογράφος δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο ο οποίος συστήθηκε ως ξάδελφος του Χουσεΐνοφ, ο οποίος τον έβρισε με χυδαίο τρόπο και τον απείλησε. Λίγη ώρα αργότερα τηλεφώνησε ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής και όπως λέει εξήγησε στον δημοσιογράφο ότι δεν θέλησε να προκαλέσει τους Κύπριους δημοσιογράφους με τη χυδαία κίνηση του στον πρώτο αγώνα, ενώ τους πανηγυρισμούς με τη τουρκική σημαία στον δεύτερο αγώνα τους απέδωσε στα αισθήματα φιλίας του ίδιου και των Αζέρων προς την Τουρκία.  Ο δημοσιογράφος και ο ποδοσφαιριστής είχαν επίσης συνομιλία στο Facebook, ή οποία έγινε σε ήρεμο κλίμα. Ο Χουσεΐνοφ ισχυρίστηκε ότι ο άνθρωπος που είχε απειλήσει τον Αλίεφ δεν είναι συγγενής του και δεν ξέρει για ποιον πρόκειται. Αργότερα ο Αλίεφ δέχθηκε ακόμα ένα τηλεφώνημα, από τον ίδιο άνθρωπο που ισχυρίστηκε ότι είναι ξάδελφος του Χουσεΐνοφ, ο οποίος απολογήθηκε και αφού ζήτησε συγνώμη πρότεινε να βρεθούν για τσάι. Ο δημοσιογράφος αρχικώς αρνήθηκε αλλά μπροστά στην επιμονή του συνομιλητή του, ανέφερε ότι βρίσκεται σε κάποιο σημείο του Μπακού και θα μπορούσαν να βρεθούν.

Τον σακάτεψαν
Στο σημείο που είχε δοθεί το ραντεβού ο Αλίεφ πήγε μόνος του. Μόλις συνάντησε τον άγνωστο που είχε συστηθεί ο ξάδελφος του Χουσεΐνοφ δέχθηκε μια γροθιά στο πρόσωπο και αμέσως πέσαν επάνω του 5-6 άτομα τα οποία τον χτυπούσαν και τον κλοτσούσαν ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος. Οι δράστες πήραν το κινητό του δημοσιογράφου και έφυγαν ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει και να ζητήσει βοήθεια. Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Αλίεφ στους αστυνομικούς, κατάφερε να φτάσει σε ένα σταθμό με ασθενοφόρα και στη συνέχει μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Σεμάσκο». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και εσωτερική αιμορραγία, αφού είχαν διατρηθεί το συκώτι και οι πνεύμονες και ανάπνεε με δυσκολία. Υποβλήθηκε σε εγχείρηση και τοποθετήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η κατάσταση του επιδεινωνόταν συνεχώς. Οι γιατροί μετά τη δεύτερη μέρα της νοσηλείας ανέφεραν στους συγγενείς του Αλίεφ ότι η κατάσταση του ήταν κρίσιμη και δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 6 ώρες, αφού η εσωτερική αιμορραγία δεν μπορούσε να σταματήσει. Επίσης ο δημοσιογράφος είχε υποστεί και ρήξη τυμπάνου στο αριστερό αυτή και παρουσίαζε απώλεια ακοής. Τελικώς εξέπνευσε και οι γιατροί δεν επέτρεψαν στην οικογένεια του να τον δει. Μόνο μετά από έντονες επικρίσεις από δημοσιογράφους επετράπη στον πατέρα να δει τον γιο του νεκρό, πριν παραδοθεί για ταφή.

Έδειξε τον δολοφόνο
Ο Ρασίμ Αλίεφ όταν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο διατηρούσε τις αισθήσεις του και μίλησε σε άλλους δημοσιογράφους για το συμβάν, κατονομάζοντας ως δράστη τον ξάδελφο του Χουσεΐνοφ, ο οποίος έχει συλληφθεί και ανακρίνεται. Όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας στην οικογένεια του θύματος, στο σημείο που έγινε η δολοφονική επίθεση υπήρχαν κάμερες και πολύ σύντομα θα συλληφθούν όλοι οι δράστες οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί και καταζητούνται. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από την αστυνομία ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς θεωρεί ότι η δολοφονία αμαυρώνει την χώρα.

Συλλυπητήρια από τον ηθικό αυτουργό
Ο αρχηγός της Καμπάλα Γιαβίντ Χουσεΐνοφ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Αλίεφ και παραπονέθηκε γιατί έχει γίνει στόχος κριτικής επειδή πολλοί θεωρούν ότι οι δολοφόνοι είναι φίλοι του. «Δεν είναι έτσι» είπε, «δεν θα άφηνα ποτέ κάποιον να σκοτώσει για μένα. Με τον δημοσιογράφο μιλήσαμε στο facebook και τα βρήκαμε γιατί του εξήγησαν τι έκανα. Τώρα μου λένε ότι είμαι δολοφόνος. Δεν φταίω εγώ. Με κατηγορούν αυτοί που πριν λίγες μέρες ερχόντουσαν στο γήπεδο να με δουν. Αν θέλουν να μάθουν για μένα ας ρωτήσουν τους φίλους και την οικογένεια μου». Ο Χουσεΐνοφ τα έβαλε με όλους του δημοσιογράφους λέγοντας «Δεν φταίω εγώ. Πως μπορούν να γράφουν τέτοια πράγματα για μένα; Θέλω α γράφουν αλήθεια, αλλά δυστυχώς μόνο λίγοι δημοσιογράφοι γράφουν αλήθεια».

Εκτός ομάδας
Η Καμπάλα μετά τα τραγικά γεγονότα αναγκάστηκε να θέσει προσωρινά εκτός ομάδας τον Χουσεΐνοφ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Θα πρέπει η κατάσταση αυτή να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί από τις αρμόδιες αρχές για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Παρότι ο Γιαβίντ Χουσεΐνοφ είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς, θα παραμείνει εκτός ομάδας μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση». Εξάλλου ο υπουργός τύπου του Αζερμπαϊτζάν, Αφλατούν Αμάσοφ ανέφερε πως κάποιοι προσπαθούν να δείξουν πως στη χώρα δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και αυτό είναι λάθος. Με την άποψη του όμως δεν συμφωνούν οι Αζέροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας ζητώντας σύλληψη και τιμωρία των δολοφόνων του Αλίεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής οργάνωσης για την ελευθερία έκφρασης και πολλές φορές είχε βρεθεί ενώπιον απειλών για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα.

Συμμαθητές
Στην ιστορία υπάρχει μια ακόμα τραγική λεπτομέρεια. Οι γονείς του Αλίεφ και του Χουσεΐνοφ, είναι γνωστοί καθώς ήταν συμμαθητές στο ίδιο σχολείο του Μπακού και γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια. Η μητέρα του Αλίεφ σε δηλώσεις της ανέφερε πως θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο του γιου της τον Χουσεΐνοφ, υποστηρίζοντας ότι αυτός φανάτισε τον εξάδελφο και τους φίλους του. Ο Χουσεΐνοφ επιμένει πως δεν έχει σχέση με το έγκλημα και μάλιστα όπως είπε, μόλις έμαθε για το περιστατικό πήγε στο νοσοκομείο με τον μάνατζερ του για να στηρίξουν τον Αλίεφ.

Κίνδυνος για Παναθηναϊκό
Οι Αζέροι που είναι τουρκογενής λαός θεωρούν «εθνικό» καθήκον την αντιπαλότητα με τους Έλληνες. Σε σχόλια που κάνουν οπαδοί της Καμπάλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι «θα πρέπει να πλημμυρίσουν το γήπεδο με τουρκικές σημαίες» και να «τσακίσουν τους Έλληνες όπως έκαναν και με τον Απόλλωνα Λεμεσού». Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργείται για τον επαναληπτικό αγώνα στις 27 Αυγούστου στο Μπακού, καθώς στο πρώτο αγώνα στην Αθήνα αναμένεται οι Αζέροι οπαδοί της Καμπάλα να είναι λίγοι, οι οποίοι ενδεχομένως να ενισχυθούν και από Τούρκους. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η στάση Αζέρων βουλευτών, οι οποίοι σε δηλώσεις τους επέρριψαν την ευθύνη για τον θάνατο του Αλίεφ στον ίδιο τον δημοσιογράφο θεωρώντας ότι δεν θα έπρεπε να σχολιάσει την «φυσιολογική» στάση του Χουσεΐνοφ, ο οποίος έδειξε τη αγάπη του για τη Τουρκία.

Δεν θα τις δουν τα παιδιά μας
Ο Αλίεφ ήταν αρραβωνιασμένος και σύντομα επρόκειτο να παντρευτεί με την 25χρονη GulerAbbasova. Η Guler σε ανάρτηση της στο Facebook έβαλε πολλές δικές της φωτογραφίες με τον Αλίεφ σε στιγμές ευτυχίας, γράφοντας: «Τι φωτογραφίες αυτές τις είχαμε βγάλει για να τις δουν κάποτε τα παιδιά μας, κάτι που δεν θα γίνει ποτέ».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.