Ειδησεογραφικό site

Απασφάλισαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ-Συνεχίζεται το κύμα διχασμού και αμφισβήτησης-Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

73

benizelosΤου Γιώργου Γερόπουλου

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής μπορεί να εμφανίζονται ως ενιαία ομάδα, στο κόμμα όμως η εικόνα του αλληλοσπαραγμού καλά κρατεί και διχάζει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς το περιβόητο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, το οποίο θα καταλήξει σε ένα εκλογικό συνέδριο ενεργοποίησης του εναπομείναντος κομματικού μηχανισμού.

Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να επαναφέρει στην κομματική ατζέντα το θέμα του συνεδρίου και να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε τίποτα άλλο παρά να «χτίζει παλάτια στην άμμο», αφού το κύμα της αμφισβήτησης τα γκρεμίζει όλα.

Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του είναι πλέον εμφανής σε κάθε συνεδρίαση βουλευτών και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη και το χορό το τελευταίο διάστημα σύρουν οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Θ. Μωραΐτης, ενώ εσχάτως και ο Συμεών Κεδίκογλου αποφάσισε να μιλήσει.

ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Οι κουβέντες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΟ, πριν από την ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ήταν βαριές και συμπεριελάμβαναν τα γνωστά περί συνωμοσιών, προδοτών και καλικαντζάρων, ενώ την τιμητική του είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι διαφωνούντες, με προεξάρχοντα τον κ. Χρυσοχοΐδη, επέμεναν ότι το κόμμα υπολειτουργεί, πως δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική και πως υπάρχει απόσταση από την κοινωνία. Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ότι δεν αντέχει να βρίσκεται σε ένα κόμμα που λειτουργεί με μια άποψη, ενώ μοτίβο όλων των διαφωνούντων είναι η άρνησή τους να δεχτούν το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα, όπως λένε, της Δημοκρατικής Παράταξης, αφού οι υπόλοιπες συνιστώσες αριθμούν μερικές δεκάδες μέλη και στελέχη. Τα… σκάγια πήραν και τον Νίκο Ανδρουλάκη, την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο Μ. Κασσής.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει και μάλιστα εντάσσει το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης στους εκλογικούς σχεδιασμούς, αφού εκεί προσβλέπει να αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα του σχήματος και να αναδειχθούν οι υποψήφιοι βουλευτές. Αίτημα, όπως λένε οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη όσων διαφωνούν, είναι να προηγηθεί πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ένα συνεδριακό σώμα του ΠΑΣΟΚ που θα αποφασίσει την πορεία του Κινήματος.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συνεδριακή διαδικασία καταγράφονται στις δηλώσεις τριών νέων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των Κ. Τριαντάφυλλου, Δ. Σαλτούρου και Κ. Πιερρακάκη, στο «Καρφί» και αναδεικνύουν το μέγεθος των ενστάσεων.

ΣΥΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στις συνεδριακές διαδικασίες και ανακοίνωσε τη συγκρότηση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν 400 στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις που συγκροτούσαν τη «μαραθείσα» στις ευρωεκλογές Ελιά, καθώς και τη γραμματεία που περιλαμβάνει 30 στελέχη. Συγκροτήθηκαν άλλες τρεις επιτροπές, Αυτοοργάνωσης, Κοινωνικών Κινημάτων και Προγράμματος, στην οποία ρόλο επικεφαλής θα έχει ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ θα διοργανωθεί κύκλος θεματικών εκδηλώσεων για το χρέος, το κοινωνικό κράτος και το σύνταγμα.

Και όλα αυτά στη σκιά των προειδοποιήσεων των διαφωνούντων ότι θα απόσχουν από τις διαδικασίες και την απειλή του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση της στρατηγικής του, ενώ δείχνει αποφασισμένος να αναλάβει και το κόστος για πειθαρχικά μέτρα.

Να ανακτήσουμε την κοινωνική επιρροή μας

(Κώστας Τριαντάφυλλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ)

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πονέσει περισσότερο από όλους τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες που στήριξαν και υλοποίησαν τις τελευταίες δεκαετίες το όραμα μιας Ελλάδας δίκαιης, δημοκρατικής, με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη ευημερία και αξιοκρατία, είδαν προσφάτως να βάλλεται από παντού αυτή η πρωτόγνωρη προσπάθεια. Είδαν τη γενικευμένη απαξίωση να σαρώνει όλα τα θετικά της προηγούμενης περιόδου και να αναδεικνύει μόνο τα αρνητικά ή σκοτεινά σημεία της.

Σήμερα βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η προϋπόθεση για την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμπόρευση είναι η ανάδειξη ενός νέου οράματος, βασισμένου σε ρεαλιστική ανάλυση, που οδηγεί σε ανατροπές και δίνει πειστικές απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Το σταθερό μέτωπο απέναντι στον αδιέξοδο λαϊκισμό των εύκολων λύσεων αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας και σοβαρότητας της νέας προσπάθειας.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, με τη σταδιακή ανάκτηση της πολιτικής αποφασιστικότητάς του και της κοινωνικής επιρροής του.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ήθος και ύφος…

(Δημήτρης Σαλτούρος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ)

Βασική και διαχρονική προϋπόθεση είναι ασφαλώς η κατά το δυνατόν πλατύτερη κινητοποίηση και συμμετοχή των μελών του Κινήματος τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο όσο και στη διαδικασία εκλογής των συνέδρων. Στη συνέχεια θεωρώ απαραίτητη την εμπέδωση ενός κλίματος ουσιαστικού διαλόγου με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, με ειλικρίνεια όμως και μακριά από ευτελείς εντυπωσιασμούς, δημαγωγίες και οπωσδήποτε με σεβασμό τόσο στην ιστορία μας όσο και στους ανθρώπους που κουβαλούν το σημερινό βαρύ φορτίο.

Πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα νέο, απόλυτα ακέραιο ύφος και ήθος. Πρέπει να αναδειχθεί το εξωστρεφές ΠΑΣΟΚ, το οποίο ναι μεν συζητά με τόλμη και πλουραλισμό –ενίοτε και με ένταση– αλλά ταυτόχρονα ενεργεί με στιβαρότητα, ομοψυχία και ενιαία δράση, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης αλλά και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης ενός κόμματος εξουσίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν μιλήσουμε ξεκάθαρα για την έως τώρα πορεία μας, κατανικώντας κάθε μηδενιστική αντίληψη και εδραιώνοντας την ενότητά μας σε κοινούς, συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους.

Γιατί το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλο παρά το διακύβευμα για τη χώρα. Η επικοινώνηση αυτής της συνειδητής επιλογής, αυτής της τόσο απλής αλλά και τόσο ουσιαστικής εξίσωσης, σε συνδυασμό με το μήνυμα ενότητας και ακεραιότητας μπορούν όχι απλώς να έχουν απήχηση στην κοινωνία, αλλά να αποτελέσουν και το βασικό άξονα στον οποίο θα στοιχηθεί.

Θέλουμε ένα συνέδριο- προσκλητήριο

(Κυριάκος Πιερρακάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ)

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ συναρτάται με την εθνική στρατηγική: έπειτα από τέσσερα χρόνια υπαρξιακής κρίσης για τη χώρα, φαίνεται πως η εποχή του μνημονίου βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Απεμπλοκή από το ΔΝΤ –και άρα από την τρόικα–, μείωση του χρέους –και άρα των αναγκών για αξιοσημείωτα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό– και φυσικά –πέρα και πάνω από αυτά– η ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δώσει απαντήσεις στις αγωνίες 1,5 εκατ. και πλέον ανέργων και προοπτική για τους Έλληνες πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοκρατική Παράταξη καλείται να ανασυγκροτηθεί, με υπέρβαση εγωισμών, με ανανέωση, με κριτική ανάγνωση της ιστορίας της. Το σημείο-κλειδί δεν βρίσκεται στα σύμβολα και στο όνομα αλλά στο περιεχόμενό τους. Πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε, ποιους βάζουμε απέναντι, ποιους εκπροσωπούμε. Χρειάζεται να ανοίξει μια μεγάλη προγραμματική συζήτηση, η οποία μέσω συγκεκριμένων πολιτικών θα στοχεύσει σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, αλλά θα κοιτάζει και το ευρύτερο πλαίσιο που θέλουμε να πάμε ως χώρα.

Το προσεχές συνέδριο δεν πρέπει να είναι μια αναμέτρηση μηχανισμών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε συρρίκνωση. Αντίθετα, χρειαζόμαστε ένα νέο «Επινέ», ένα συνέδριο-προσκλητήριο για όλους, το οποίο θα επιδιώξει υπερβάσεις. Μπορούμε;

Κίνηση Γιώργου με περιοδείες

Με έναν ισχυρό συμβολισμό ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά τις ανά τη χώρα περιοδείες του από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα βρεθεί στις 24 Οκτωβρίου για να μιλήσει στα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικού Αρχείου του Γέρου της Δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην αλλαγή», ενώ θα διοργανώσει διάλογο με τους πολίτες για την οικοδόμηση της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, στις οποίες αναμένεται να παραβρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την αφορμή για τη δημιουργία πυρήνων φίλων του Γ. Παπανδρέου, αφού παράλληλα θα διοργανώνονται τραπέζια διαλόγου με νέους επιστήμονες για «την οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, προοδευτικών δυνάμεων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου θα γίνουν παράλληλα με το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, που έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ, και σηματοδοτούν την πορεία του οριστικού διαζυγίου μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.