Ειδησεογραφικό site

Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένας διαβητικός χάνει το πόδι του

32

Το διαβητικό πόδι, μία από τις συχνότερες και βαρύτερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, σχετίζεται με τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου διαβητικού κάθε 20 δευτερόλεπτα παγκοσμίως.

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στατιστικά, περισσότερα από 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιό της, που θα πραγματοποιηθεί από 5-8 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό κόστος, στα προβλήματα του ποδιού προστίθεται και ένα υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος αυτό μπορεί να γίνει δυσβάστακτο για κάθε σύστημα υγείας, καθώς αναπαράγεται συνεχώς από τη μακροχρόνια παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τα έξοδα αποκατάστασης κ.λπ.

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν τις επιπλοκές του διαβητικού ποδιού και την αντιμετώπισή τους, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται με στόχο την έγκυρη ενημέρωση και την αύξηση της επαγρύπνησης γιατρών και ασθενών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.